Tunnel de l'Arme

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tunnel de l'Arme
Kruist Mont Agel
Lengte 1.112 meter
Openstelling 22-06-1979 / 00-06-1988
Intensiteit ? mvt/dag
Locatie kaart

De Tunnel de l'Arme is een tunnel in Frankrijk, gelegen bij Ricard. De tunnel is onderdeel van de A8 tussen Monaco en de Italiaanse grens bij Menton.

Kenmerken

De Tunnel de l'Arme is onderdeel van de A8 die door de Franse Rivièra loopt met veel tunnels en viaducten. De tunnel telt twee tunnelbuizen waar 2+3 rijstroken doorheen lopen met een stijgingspercentage van 6%. De noordelijke rijbaan kent 3 rijstroken richting Nice en de zuidelijke rijbaan kent 2 rijstroken richting Menton. De zuidelijke tunnelbuis is het langste overdekte gedeelte van de A8 met 1.112 meter. De noordelijke tunnelbuis is iets korter met 1.105 meter. De tunnel kruist de zuidelijke voet van de 1.148 meter hoge Mont Agel.[1]

Geschiedenis

De noordelijke tunnelbuis is op 22 juni 1979 in gebruik genomen, toen de eerste rijbaan van de A8 opende tussen La Turbie en Roquebrune. Hierna was er 9 jaar sprake van tegenverkeer in de tunnel. In juni 1988 werd de tweede rijbaan geopend, en werd het verkeer richting Menton door de zuidelijke tunnelbuis geleid.

Verkeersintensiteiten

Er zijn geen exacte verkeersintensiteiten van de tunnel bekend.

Referenties