Tunnel de la Coupière

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tunnel de la Coupière
A8 FR.svg
Blank.png
Kruist La Coupière
Lengte 814 meter
Openstelling 14-07-1969 / 11-07-1970
Intensiteit ? mvt/dag
Locatie kaart

De Tunnel de la Coupière is een tunnel in Frankrijk, gelegen ten noorden van de plaats Dondéa. De tunnel is onderdeel van de A8 tussen Monaco en de Italiaanse grens bij Menton.

Kenmerken

De tweebuizige Tunnel de la Coupière telt 2x2 rijstroken en is één van de vele tunnels die onderdeel is van het tracé van de A8 door de Franse Rivièra. De tunnel is één van de langere tunnels van de A8 en de rijbanen die door de tunnel lopen kennen mede hierdoor een stijgingspercentage van slechts 1,3%. De oostelijke tunnelbuis is met 814 meter net iets langer dan de westelijke tunnelbuis, die 803 meter lang is. De tunnel gaat onder de 438 meter hoge La Coupière door.[1]

Geschiedenis

De tunnel maakt onderdeel uit van één van de oudste delen van de A8, waarvan de rijbanen afzonderlijk zijn geopend. De eerste, westelijke tunnelbuis werd op 14 juli 1969 geopend voor verkeer, toen de A8 tussen Roquebrune en de Italiaanse grens opende. De tweede rijbaan op dit tracé, en daarmee ook de oostelijke tunnelbuis, werd geopend op 11 juli 1970.

Verkeersintensiteiten

Er zijn geen exacte verkeersintensiteiten van de tunnel bekend.

Referenties