Tunnel des Chables

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tunnel des Chables

Tunnel des Bruyeres

Kruist Champ des Mâs
Lengte 1.860 meter
Openstelling 05-04-2001
Intensiteit 22.500 mvt/dag
Locatie kaart

De Tunnel des Chables of de Tunnel des Bruyeres is een verkeerstunnel in Zwitserland. De tunnel is onderdeel van de A1 en is bijna 2 kilometer lang.

Kenmerken

De Tunnel des Chables ligt aan de zuidkant van het Lac de Neuchâtel en is 1.860 meter lang. De tunnel ligt onder het plaatsje Champ des Mâs door en kruist verder verscheidene bosschages en weilanden. De tunnel heeft twee tunnelbuizen waardoorheen in totaal 2x2 rijstroken lopen. Het bijzondere aan deze tunnel is; dat de tunnelbuis die richting het oosten loopt de naam 'Tunnel des Bruyeres' draagt, maar de tunnelbuis richting het westen de naam 'Tunnel des Chables' heeft. Ook liggen de buizen aan beide kanten niet op dezelfde hoogte. Aan de westkant is er 4 meter hoogteverschil tussen de buizen, maar aan de oostkant is geen hoogteverschil. De tunnel des Chables loopt hier hoger dan de Tunnel des Bruyeres. Het westportaal van de ligt gemiddeld genomen op 640 meter hoogte. Het oostportaal ligt gemiddeld op 585 meter. Ten westen van de tunnel ligt de Tunnel d'Arrissoules. Aan de oostkant volgt na de tunnel een ecoduct en daarna de aansluiting Estavayer-le-Lac, waar ook een verzorgingsplaats aanwezig is.

De maximumsnelheid in de tunnel is 100 km/h.

Geschiedenis

In 1987 waren er de eerste plannen om Bern en Lausanne met elkaar te verbinden door middel van de A1. Helaas werd dat plan in 1992 in een referendum met een meerderheid van 67% afgewezen. In de jaren daarna is het plan echter wel goedgekeurd en werd begonnen met de aanleg van de tunnel en de weg. De tunnel is geopend in 2001, toen het laatste deel van de A1 was voltooid. In de 23 km die destijds openden zaten ook de Tunnel de Pomy en de Tunnel d'Arrissoules.

Verkeersintensiteiten

Door de tunnel rijden zo'n 22.500 voertuigen per dag.[1]

Referenties