Tunnel de Choindez

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Tunnel du Choindez)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tunnel de Choindez
Kruist La Bergerie/Choindez
Lengte 3.287 meter
Openstelling 05-12-2016
Intensiteit
Locatie kaart

De Tunnel de Choindez is een verkeerstunnel in Zwitserland. De tunnel maakt deel uit van de A16.

Kenmerken

De Tunnel de Choindez is 3.287 meter lang en heeft twee tunnelbuizen, alhoewel er maar één in gebruik is, met tegenverkeer. 2.786 meter van de tunnel is aangelegd met een tunnelboormachine. De overige 501 meter is aangelegd door middel van de open-bouwput-methode. De tunnel heeft 2x2 rijstroken tellen en verloopt door de bergen langs het plaatsje Choindez. De tunnel maakt deel uit van de A16, die een doorgaande route vormt door de Zwitserse Jura. De tunnel stijgt van 430 aan de noordzijde naar circa 530 meter hoogte aan de zuidzijde. En heeft daardoor een stijgingspercentage van ongeveer 3%. De kosten van de tunnel bedroegen 190 miljoen CHF.

Geschiedenis

In 2006 is men begonnen met de verkennende werkzaamheden voor de bouw van de tunnel. Deze werkzaamheden liepen een vertraging van 20 maanden op omdat de grond erg instabiel was. Iets dat uiteindelijk ook leidde tot aardverschuivingen die mede werden veroorzaakt door een te intensieve belasting van het oppervlak. Op 9 november 2009 werd begonnen met het afgraven van de eerste grond rond de portalen van de tunnel. Ook werd er begonnen met het aanleggen van twee open bouwputten. In totaal heeft men bij deze werkzaamheden circa 200.000 m3 aan grond afgegraven.

Op 2 mei 2011 kon men beginnen met het boren van het grootste deel van de tunnel. Op 8 april 2013 was men klaar met boren en kon er begonnen worden met de aanleg van beton en noodtunnels. De betonstructuur van de tunnel was in juni 2015 klaar, waarna de tunnel verder is afgewerkt. Op 5 december 2016 is de tunnel opengesteld voor verkeer, samen met het wegvak vanaf Delémont-Est naar Choindez.[1][2]

Verkeersintensiteiten

Referenties