Tunnel du Col de Garde

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tunnel du Col de Garde
Kruist Col de Garde
Lengte 814 meter
Openstelling 14-07-1969 / 11-07-1970
Intensiteit ? mvt/dag
Locatie kaart

De Tunnel du Col de Garde is een tunnel in Frankrijk, gelegen ten noorden van de plaats Colline. De tunnel is onderdeel van de A8 tussen Monaco en de Italiaanse grens bij Menton.

Kenmerken

De tweebuizige Tunnel du Col de Garde telt 2x2 rijstroken en is één van de vele tunnels die onderdeel is van het tracé van de A8 door de Franse Rivièra. De rijbanen die door de tunnel lopen kennen een stijgingspercentage van 3,5%. De noordelijke tunnelbuis is met 244 meter wat langer dan de zuidelijke tunnelbuis, die 217 meter lang is. De tunnel gaat onder de Col de Garde door, een aantal militaire posten die buiten werking zijn, en onderdeel waren van een Franse verdedigingslinie.[1]

Geschiedenis

De tunnel maakt onderdeel uit van één van de oudste delen van de A8, waarvan de rijbanen afzonderlijk zijn geopend. De eerste, zuidelijke tunnelbuis werd op 14 juli 1969 geopend voor verkeer, toen de A8 tussen Roquebrune en de Italiaanse grens opende. De tweede rijbaan op dit tracé, en daarmee ook de noordelijke tunnelbuis, werd geopend op 11 juli 1970.

Verkeersintensiteiten

Er zijn geen exacte verkeersintensiteiten van de tunnel bekend.

Referenties