Tunnel du Col de Guerre

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tunnel du Col de Guerre
A8 FR.svg
Blank.png
Kruist Col de Guerre
Lengte 348 meter
Openstelling 22-06-1979 / 00-06-1988
Intensiteit ? mvt/dag
Locatie kaart

De Tunnel du Col de Guerre is een korte tunnel in Frankrijk, gelegen bij La Routa. De tunnel is onderdeel van de A8 tussen Monaco en de Italiaanse grens bij Menton.

Kenmerken

De Tunnel du Col de Guerre is onderdeel van de A8 die hier door de bergachtige Franse Rivièra loopt met veel tunnels en viaducten. De tunnel telt twee tunnelbuizen waar 2+3 rijstroken doorheen lopen met een stijgingspercentage van slechts 1,2%. De tunnelbuizen hebben verschillende lengtes, zo is de noordelijke tunnelbuis met 348 meter aanzienlijk langer dan de zuidelijke tunnelbuis die 291 meter lang is. De tunnel kruist de Col de Guerre. De noordelijke rijbaan kent 3 rijstroken richting Nice, de zuidelijke rijbaan is nieuwer en kent 2 rijstroken richting Menton.[1]

Geschiedenis

De noordelijke tunnelbuis is op 22 juni 1979 in gebruik genomen, toen de eerste rijbaan van de A8 opende tussen La Turbie en Roquebrune. Hierna was er 9 jaar sprake van tegenverkeer in de tunnel. In juni 1988 werd de tweede rijbaan geopend, en werd het verkeer richting Menton door de zuidelijke tunnelbuis geleid. De rest van de tweede rijbaan van de A8 tussen La Turbie en Roquebrune is pas later, in 1989, opengesteld.

Verkeersintensiteiten

Er zijn geen exacte verkeersintensiteiten van de tunnel bekend.

Referenties