Tunnel du Landy

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tunnel du Landy
A1 FR.svg
Blank.png
Kruist Saint-Denis
Lengte 1.357 meter
Openstelling 1997
Intensiteit 220.000 mvt/dag
Locatie kaart

De Tunnel du Landy is een tunnel in Frankrijk, gelegen in de agglomeratie Paris. De tunnel ligt in de A1 bij Saint-Denis en is 1.357 meter lang.

Kenmerken

De Tunnel du Landy is een dubbelbuizige landtunnel met een lengte van circa 1.357 meter. De tunnel telt 2x4 rijstroken zonder vluchtstroken en is tolvrij. De tunnel ligt aan de noordzijde van de agglomeratie van Paris, nabij de plaats Saint-Denis. Bovenop de tunnel bevonden zich onder andere meerdere spoorlijnen, de N1 en een park. De tunnel is één van de drukste tunnels van Europa. In de tunnel geldt een maximumsnelheid van 90 km/h.

Geschiedenis

De tunnel is in 1997 geopend voor verkeer en is aangelegd voor de Olympische Spelen van 1998, die in Parijs plaatsvonden. Voorheen liep de weg boven de grond, door het stedelijke gebied.

Tussen 2011 en 2012 is de tunnel gerenoveerd. Deze renovatie was onderdeel van het 'Programme de modernisation des tunnels d'Île-de-France', een project dat de veiligheid in de tunnels in de regio Île-de-France moest vergroten. De Tunnel du Landy werd voorzien van onder andere een nieuw ventilatiesysteem, nooduitgangen en 81 camera's. Tijdens de renovatie moest verkeer omrijden via de A3 en de A86.

Verkeersintensiteiten

Er rijden dagelijks 220.000 voertuigen door de tunnel, die daarmee ondanks de 2x4 rijstroken ernstig overbelast is. Vertragingen in en bij de tunnel zijn daardoor geen uitzondering.

Referenties