Tunnel du Puymorens

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tunnel du Puymorens
link={{{nummer}}}
Kruist Pyrénées
Lengte 4.820 meter
Openstelling 21-10-1994
Intensiteit 1.440 mvt/dag
Locatie kaart

De Tunnel du Puymorens is een tunnel in Frankrijk, gelegen in de Pyreneeën. De 4,8 kilometer lange tunnel is onderdeel van de N20.

Kenmerken

De Tunnel du Puymorens is een 4.820 meter lange enkelbuizige tunnel met tegenverkeer. De tunnel gaat onder de Col de Puymorens door en is één van de hoogstgelegen lange tunnels in Frankrijk, het noordelijk tunnelportaal ligt op 1.515 meter boven zeeniveau en het zuidelijk tunnelportaal ligt op 1.558 meter hoogte. De tunnel is onderdeel van de N20 en verwerkt verkeer tussen Toulouse en Barcelona, maar is bovenal een regionale verbinding in de oostelijke Pyreneeën. Het noordelijk tunnelportaal ligt vlak bij de grens met Andorra. De tunnel verkort de route met 11 kilometer ten opzichte van de N320 over de Col de Puymorens, met een reistijdwinst van circa 15-20 minuten. De tunnel is een tolweg.

De Tunnel du Puymorens is de langste verkeerstunnel in de Franse Pyreneeën die niet op een grens ligt. Het is tevens de enige toltunnel in de Franse Pyreneeën.

Geschiedenis

De Col de Puymorens wordt al sinds de vroege middeleeuwen gebruikt als handelsroute over de Pyreneeën. De col lag oorspronkelijk op de grens tussen Frankrijk en Catalunya, maar het gebied ten zuiden van de pas is later aan Frankrijk afgestaan. Om de regio Cerdagne (Cerdanya) beter bereikbaar te maken vanaf het noorden is besloten tot de bouw van de Tunnel du Puymorens. De tunnel is tussen 1988 en 1994 aangelegd en opende op 21 oktober 1994 voor het verkeer. De formele inauguratie volgde in december 1994.

De tunnel is in 2013 en 2014 gemoderniseerd en was voor de werkzaamheden in de zomerperiode twee keer dicht van april tot november. Dit was met opzet zo gekozen zodat verkeer tijdens de winter niet over de bergpas hoeft. Er is brandwerende bekleding aangebracht, evenals verbeteringen aan de ventilatie.[1][2]

Tol

De tunnel is een tolweg, in het beheer van de Autoroutes du Sud de la France (ASF), onderdeel van VINCI Autoroutes.[3] In 2022 bedroeg het toltarief € 7,20 voor personenauto's.

Verkeersintensiteiten

In 2019 maakten dagelijks 1.440 voertuigen van de Tunnel du Puymorens gebruik.[4]

Referenties