Tunnel onder de Świna

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tunel pod Świną
DK93-PL.svg
Tunnel onder de Świna doorsnede.jpg
Kruist Świna
Lengte 1.440 meter
Openstelling 2022
Intensiteit ? mvt/dag
Locatie kaart

De Tunnel onder de Świna (Pools: Tunel pod Świną) is een in aanleg zijnde tunnel in Polen, gelegen bij de stad Świnoujście in het noordwesten van het land.

Kenmerken

De tunnel is een boortunnel met een gesloten lengte van 1.440 meter. Het is een enkelbuizige tunnel met een interne diameter van 12 meter, met twee rijstroken, één per richting en een vluchtbuis onder de rijbaan. De tunnel is onderdeel van de DK93 bij de stad Świnoujście. Het wordt een tolweg.

De tunnel is gelegen in een bocht, het westelijk tunnelportaal ligt aan de zuidkant van de stad bij een waterzuiveringsinstallatie. Hier komt ook het tolstation. De tunnel buigt dan naar links (oost) af en gaat onder de rivier door. Het oostelijk tunnelportaal ligt ter hoogte van de veerterminal van de ferries naar Scandinavië, direct aan het begin van de DK3 en vanaf medio 2024 de S3.

De Świna is een rivier die het eiland Uznam (Usedom) in het westen van het eiland Wolin in het oosten scheidt. De stad Świnoujście ligt grotendeels ten westen van de rivier. De rivier verbindt de lagune van de Odra (Oder) met de Baltische Zee. De rivier is 16 kilometer lang.

Geschiedenis

Het gebied behoorde oorspronkelijk tot Duitsland en de rivier is tussen 1874 en 1880 gekanaliseerd en afgedamd om van Stettin (Szczecin) een havenstad te maken. Na de Tweede Wereldoorlog kwam de grens met Duitsland niet in de rivier, maar iets westelijker op Uznam / Usedom te liggen, waardoor de stad Świnoujście in Polen kwam te liggen. Er was een marinehaven in Świnoujście die tot begin jaren '90 onder bestuur van de Sovjetunie stond. De stad Świnoujście was geïsoleerd gelegen tussen een rivier met alleen veerdiensten en de grens met Duitsland. De veerdiensten zijn gratis. Świnoujście werd in 2007 beter bereikbaar door de toetreding van Polen tot het Schengenverdrag waarmee de grenscontroles kwamen te vervallen.

Toekomst

Een tunnel onder de Świna is al lange tijd een wens van de inwoners, zodat er geen sprake meer is van wachttijden voor de veerdiensten, die in de zomerperiode behoorlijk kunnen oplopen. In 2004 werd een eerste ontwerp voor een tunnel gerealiseerd, een 1.820 meter lange tunnel. In 2007 werd een akkoord gesloten tussen diverse overheden om de tunnel aan te gaan leggen. De kosten werden destijds geschat op € 117 miljoen. De aanleg had in de eerste jaren daarna weinig prioriteit, aangezien in heel Polen een grote opgave bestond om nieuwe infrastructuur aan te leggen, het project heeft in 2011 een lagere prioriteit gekregen.[1]

In 2010 werd het milieubesluit (DŚU) voor de aanleg van de tunnel vastgesteld. Hierin werd ook het definitieve tracé gekozen, een noordelijke ligging dicht bij Świnoujście. In 2015 werd vastgesteld dat er niet voldoende geld voor de aanleg van de tunnel was, maar een nieuwe regering gaf het project een hogere prioriteit. Op 15 april 2016 werd de aanbesteding gestart voor de aanleg van de tunnel.[2] Op 28 april 2017 werd de financiering voor het project vastgelegd.[3] Het contract voor de bouw van de tunnel werd op 17 september 2018 getekend.[4] Op 5 maart 2021 begon het boorproces.[5] Op 12 augustus 2021 was 1000 meter uitgeboord.[6] Op 22 september 2021 was de tunnel helemaal uitgeboord.[7] De tunnel moet in september 2022 worden opengesteld.

De GDDKiA voert het project uit, maar de tunnel wordt gefinancierd door de stad Świnoujście en komt na openstelling ook in het beheer van Świnoujście. De tunnel wordt deels met EU-financiering aangelegd. Het wordt beschouwd als het belangrijkste tunnelproject van Polen in deze periode, alhoewel het niet de langste tunnel van Polen is.

Tol

De tunnel is gepland als tolweg.

Externe links

Referenties