Tunnel onder de Martwa Wisła

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tunel pod Martwą Wisłą
Kruist Martwa Wisła
Lengte 1.378 meter
Openstelling 24-04-2016
Intensiteit ? mvt/dag
Locatie kaart

De Tunnel onder de Martwa Wisła (Pools: Tunel pod Martwą Wisłą) is een tunnel in Polen, gelegen in de stad Gdańsk.

Kenmerken

De tunnel is een tweebuizige boortunnel in het havengebied van Gdańsk. De 1.377,5 meter lange tunnel gaat onder de Martwa Wisła (letterlijk; Dode Wisła) door, een oude rivierarm van de Wisła, de belangrijkste rivier van Polen. De tunnel telt 2x2 rijstroken en is onderdeel van de Trasa Słowackiego, en ligt in het verlengde van de DK89 (Trasa Sucharskiego), een ongelijkvloerse autoweg klasse GP die de stad met de S7 verbindt. De tunnel is tolvrij.

De tunnel is aanzienlijk langer dan de breedte van de Martwa Wisła, die ter plaatse ongeveer 200 meter breed is. Aan de oostkant gaat de tunnel al 700 meter voor de rivier ondergronds, aan de westkant komt de tunnel ruim 450 meter westelijker weer bovengronds.

Geschiedenis

Voorgeschiedenis

Het centrum van Gdańsk is oorspronkelijk aan de Wisła gesticht. De rivier heeft daarna twee keer zijn koers verlegd. Het noordelijkste deel van de Wisła stroomde oorspronkelijk op korte afstand parallel aan de kust naar Gdańsk en mondde daar uit in de Baltische Zee. In 1840 kreeg de rivier een nieuwe monding ten oosten van Gdańsk, een blokkade van ijs voor de stad zorgde ervoor dat het water doorbrak naar de Baltische Zee nabij Sobieszewo. Tussen 1891 en 1895 werd de huidige monding van de rivier aangelegd, nog verder oostelijk bij Świbno, waardoor de rivier rechtstreeks noordwaarts in zee uitmondt, en niet meer via Gdańsk stroomt. De Martwa Wisła is sindsdien niet meer dan een getijderivier.

Ontwikkeling van het wegennet

De stad Gdańsk kon blijven groeien, met name vanwege de haven. Tijdens het communisme werd Gdańsk de belangrijkste haven van Polen. Verkeer vanaf het zuidoosten moest altijd via het centrum van Gdańsk om de rest van de stad te bereiken. Het gebied ten noordoosten van het centrum kreeg een industrieel karakter, maar de eerste vaste verbinding over de Martwa Wisła was de toenmalige DK7 aan de zuidkant van het centrum. Om het oosten van de stad meer te ontwikkelen is de Trasa Sucharskiego aangelegd. In 2001 opende hiervan de Most Jana Pawła II, een grote tuibrug. Sinds 2014 is de Trasa Sucharskiego als de DK89 ontwikkeld, samen met de toen opengestelde S7 werd dit een belangrijke achterlandverbinding vanaf het havengebied van Gdańsk.

Aanleg van de tunnel

Lokale veerdiensten en een watertram (tramwaj wodny) verzorgden verbindingen over de Martwa Wisła. In 2012 is een nieuw stadion ten westen van de rivier gebouwd, op tijd voor het Europees Kampioenschap Voetbal van 2012. Tevens is toen de Trasa Słowackiego langs het stadion aangelegd. Het ontbrekende deel tussen beide wegen was de kruising van de Martwa Wisła. Hiertoe is in 2011 gestart met de bouw van een boortunnel. De tweebuizige tunnel is in twee fasen geboord, eerst is met een tunnelboormachine de zuidelijke buis geboord, en vanaf 2013 is met diezelfde tunnelboormachine de noordelijke buis geboord. Oorspronkelijk was het gepland dat de tunnel in oktober 2014 opengesteld zou worden, maar dit bleek niet haalbaar. De tunnel is uiteindelijk op 24 april 2016 opengesteld.[1][2] Bij openstelling was het de langste verkeerstunnel van Polen, en de eerste onderwatertunnel in Polen. Na de openstelling zijn de wegen rond het centrum van Gdańsk verboden voor vrachtverkeer van meer dan 24 ton.[3]

Referenties