Tunnelsegment

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het bouwdok in Barendrecht met de tunnelsegmenten voor de tweede Beneluxtunnel in 1999.

Een tunnelsegment is een onderdeel van een afzinktunnel. Een afzinktunnel bestaat uit segmenten die worden gebouwd in een bouwdok, vervolgens worden getransporteerd naar de tunnellocatie en vervolgens worden afgezonken.

Functie

Een tunnel bestaat meestal uit meerdere tunnelsegmenten, in Nederland meestal 4 of 5, soms meer. Deze zijn weer onderverdeeld in subsegmenten met voegen om de druk van het water en de grond te kunnen weerstaan. De tunnelsegmenten worden in subsegmenten gemaakt zodat een tunnelsegment door de opwaartse en neerwaartse druk niet in tweeën breekt. De meeste grote riviertunnels in Nederland zijn met deze methode gemaakt, beginnend met de Maastunnel in Rotterdam tussen 1937 en 1942. De meeste tunnels hebben segmenten met een lengte van circa 400 - 550 meter. De totale lengte van het gesloten deel kan langer zijn, maar deze liggen meestal buiten het af te zinken gedeelte en zijn dus niet met afzinkbare segmenten gebouwd, maar via de open-bouwput-methode.

Bouwdok

Een tunnelsegment wordt gebouwd in een bouwdok. Deze bouwdokken zijn soms ter plekke van de tunnel in aanbouw, deze bouwdokken zijn veelal tijdelijk of krijgen na de oplevering van de tunnelsegmenten een andere functie. De meeste tijdelijke bouwdokken zijn klein, er kunnen meestal niet meer dan één of twee segmenten tegelijk gebouwd worden. Een ander verhaal is het bouwdok in Barendrecht. Dit is een groot bouwdok gelegen aan de Oude Maas, pal naast de Heinenoordtunnel. Hier kunnen wel tunnelsegmenten tegelijkertijd gebouwd worden. Deze worden over het water getransporteerd. Een groot aantal Nederlandse tunnels zijn in het bouwdok van Barendrecht gebouwd, beginnend met de naastgelegen Heinenoordtunnel in 1968. Andere tunnels die hier gebouwd zijn, zijn de Drechttunnel, Kiltunnel, Noordtunnel, Wijkertunnel, de tweede Beneluxtunnel en de tweede Coentunnel. Uniek is de Prinses Margriettunnel, waar de toerit van de tunnel als tijdelijk bouwdok is gebruikt. Enigszins vergelijkbaar is de bouw van de Vlaketunnel die deels in een ruimtereservering voor de latere verbreding van het kanaal is gebouwd.

Afmetingen

Tunnelsegmenten worden op maat gebouwd, en er is dus geen standaard ontwerp. Alle Nederlandse afgezonken tunnels zijn vierkant, Nederland was zelfs het eerste land ter wereld dat vierkante tunnels bouwde, beginnend met de Maastunnel die in 1937 in aanbouw ging. In één tunnelsegment zitten doorgaans beide tunnelbuizen met een dienst/vluchtbuis in het midden. De tunnelsegmenten zijn veelal tussen 7 en 10 meter hoog en 60 tot ruim 100 meter lang. De breedte varieert en is afhankelijk van de gewenste hoeveelheid rijstroken. De breedste tunnelsegmenten die in Nederland gebouwd zijn als afzinktunnel hebben 2x3 rijstroken. De Drechttunnel heeft 8 rijstroken (4x2), maar is vanwege transportproblemen op de Oude Maas als twee tunnelsegmenten gebouwd en getransporteerd.

Referenties