Turbineknooppunt

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Turbine)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Turbineknooppunt (bron: ROA 2019)
Het turbineknooppunt tussen de M-45 en R-3 bij Madrid.

Een turbineknooppunt is een knooppuntvorm, waarbij het afslaande verkeer via ruime bogen naar een andere snelweg rijdt. Het verkeer kan hierbij op snelheid blijven en het knooppunt heeft hierdoor een hoge capaciteit. Het knooppunt is daardoor beter dan een klaverblad, maar vereist wel meer kunstwerken. Omdat er weinig knooppunten zijn waarbij alle afslaande richtingen druk zijn, wordt een turbineknooppunt niet vaak als volledige turbine toegepast, maar wordt er voor de variant klaverturbine gekozen, of voor een halve turbine op plaatsen waar men op het knooppunt drie in plaats van vier richtingen op kan. Een voorbeeld van een halve turbine is het knooppunt Almere. Het ruimtebeslag is vergelijkbaar met een klaverblad met rangeerbanen.

Turbineknooppunten in Nederland

Rijkswaterstaat heeft vanaf 1967 studie verricht naar toepassing van het turbineknooppunt.[1] Op dat moment werd dit type knooppunt in de Verenigde Staten reeds toegepast.

In Nederland zijn nergens volledige turbineknooppunten toegepast. Zeer drukke knooppunten zijn als ster of klaverturbine uitgevoerd.

Nederland kent een aantal halve turbines:

België

Daarentegen kent België 5 volledige turbineknooppunten. Halve turbineknooppunten komen minder vaak voor.

Volledige turbineknooppunten:

Halve turbineknooppunten:

Twijfelgevallen of turbineknooppunten met ongewone vormen:

In andere talen

  • Engels (English): 3-level stack turbine

Referenties

  1. Leidsch Dagblad 10 mei 1967