Turboplein

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Turboplein gemodelleerd naar het Doenkadeplein N209/N471
Een turboplein in de N213.
Het turboplein N209/N471.

Het turboplein, of ook wel turboverkeersplein genoemd, is de volgende stap in de rotondevarianten en wordt toegepast wanneer er aan meer dan twee rotondestroken voorrang verleend moet worden. Hierbij is het van belang dat het plein geregeld wordt met verkeerslichten. Het turboplein is gebaseerd op het ontwerp van de rotor-turborotonde. De uitgangspunten van een turboplein zijn hetzelfde als bij een turborotonde, namelijk dat voor het oprijden van de rotonde al de juiste voorsorteerstrook gekozen moet zijn, in plaats van dat men op de rotonde van rijrichting kan veranderen.

Een turboplein maakt het mogelijk om veel meer verkeer te verwerken, theoretisch is een capaciteit van 11.000 mvt/u mogelijk. Dit hangt natuurlijk af van de gekozen vormgeving en het aantal voorsorteerstroken. Al naar gelang de verkeersstromen dit verlangen kan de vormgeving van het turboplein aangepast en uitgebreid worden.

Voor- en nadelen

  • Een voordeel van het turboplein is dat deze fors meer verkeer kan verwerken ten opzichte van de turborotonde, en meer verkeer ten opzichte van een conventioneel verkeersplein.
  • Een turboplein heeft een kleiner ruimtebeslag dan een conventioneel verkeersplein.
  • Een turboplein zorgt voor lagere rijsnelheden op het rotondevlak waardoor de verkeersveiligheid positief beïnvloed wordt ten opzichte van kruispunten met verkeerslichten.
  • Aan een turboplein zijn nog hogere eisen gesteld aan de bewegwijzering voor het plein en de geleiding en markering op het rotondevlak, ten opzichte van een turborotonde. Er is namelijk een kans dat bestuurders voor de driekwartbeweging op het rotondevlak te vroeg naar rechts afslaan. Bovendien is voor het voorsorteren voldoende interpretatietijd nodig waardoor al op minimaal 400 meter afstand bewegwijzering benodigd is.

Verschillen met andere kruispuntvormen

Eén van de verschillen in vergelijking met de turborotonde is het feit dat elke oprijstrook voor slechts één richting bedoeld is. Daarmee is een gescheiden afwikkeling van het verkeer mogelijk en is het mogelijk om een tweefasenregeling toe te passen.

Het verschil tussen een conventioneel verkeersplein en het turboplein zit hem in het feit dat bij een conventioneel verkeersplein een tak-voor-tak-regeling voorkomt terwijl de turbopleinen dus tweefasenregelingen kennen. Dit maakt een snelle verkeersafwikkeling mogelijk.

Locaties

Op de volgende locaties zijn turbopleinen gerealiseerd of gepland. Het fenomeen beperkte zich lange tijd voornamelijk tot Zuid-Holland. Dat komt omdat de bedenker van zowel de turborotonde als van het turboplein daar werkzaam was, ir. L.G.H. Fortuijn. De locaties:

In 2018 is een turboplein in Tallinn, Estland gerealiseerd.[2][3]

Er is in 2022 ook een turboplein in België gerealiseerd op het kruispunt tussen de R4 en N424.[4] In Miskolc in Hongarije is een turboplein gerealiseerd.[5]

Referenties