Turks and Caicos Islands

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Turks and Caicos Islands
Hoofdstad Cockburn Town
Oppervlakte 948 km²
Inwonertal 45.000
Lengte wegennet 121 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg
Benaming snelweg
Verkeer rijdt links
Nummerplaatcode UK

De Turks and Caicos Islands (TCI) of Turks- en Caicos-eilanden is een Brits overzees territorium in de Atlantische Oceaan, gelegen ten oosten van de Bahamas. Het is een eilandengroep met een gezamenlijke oppervlakte van 948 km² en 45.000 inwoners.

Inleiding

Geografie

Het territorium bestaat uit twee eilandengroepen, de grotere Caicos Islands en de kleinere Turks Islands. Ze zijn onderdeel van de Lucayan Archipelago, waaronder ook de Bahamas naar het westen valt. De eilandengroep ligt ruim 200 kilometer ten noorden van het grote eiland Hispaniola, dat Haïti en de Dominicaanse Republiek omvat. Naar het noorden en oosten is open oceaan. De eilanden liggen 1.000 kilometer ten oosten van Miami.

Het gebied bestaat uit acht primaire eilanden en 22 kleinere eilanden. Dit zijn vlakke, laaggelegen eilanden bedekt met tropisch regenwoud. Het grootste eiland is Middle Caicos met 144 km², maar is dunbevolkt. De eilanden hebben een tropisch klimaat, de maximumtemperaturen variëren van 27°C in de winter tot 31°C in de zomer. Het zeewater rond de eilanden is in de zomer vaak warm, wat gunstig is voor de ontwikkeling van tropische stormen en orkanen, waar de eilanden dan ook gevoelig en onbeschut voor zijn.

Demografie

Een groot deel van de 20e eeuw lag het inwonertal van de eilanden rond 5.000, maar vanaf de jaren '80 begon het inwonertal te groeien, tot 20.000 in 2000 en 45.000 in 2020. Ongeveer twee derde van de bevolking woont op het eiland Providenciales, een kwart op Grand Turk, waar de hoofdstad Cockburn Town is gelegen, en slechts een paar duizend in de andere eilanden.

Het overgrote deel van de bevolking op de eilanden is van Afrikaanse afkomst, circa 87%. Ongeveer 8% is blank, en kleine andere groepen wonen op de eilanden. De officiële taal is het Engels, maar een lokaal creools wordt ook gesproken. Daarnaast wordt Frans creools afkomstig uit Haïti gesproken, evenals het Spaans vanwege immigratie.

Economie

De economie van de Turks and Caicos Islands is gebaseerd op toerisme, de offshore financiële industrie en visserij. De eilanden hebben weinig grondstoffen, een reden dat het inwonertal lange tijd beperkt was. De meeste toeristen komen uit de Verenigde Staten.

Geschiedenis

Het is onbekend of Columbus of Juan Ponce de León de eilanden als eerste aandeed. De oorspronkelijke inwoners van Taíno afkomst stierven rond 1513 uit. De eilanden waren daarna langere tijd onbewoond. In 1783 werden de eilanden in het Verdrag van Parijs toegewezen aan het Verenigd Koninkrijk. In 1799 werden de eilanden geannexeerd door de Britten die het vanuit de Bahamas bestuurden. Het werd later als aparte kolonie bestuurd en vanaf 1874 als onderdeel van Jamaica, dat echter in een ander deel van het Caribisch gebied ligt. Met de naderende onafhankelijkheid van Jamaica werden de eilanden in 1959 weer een aparte kolonie. Vanaf 1965 bestuurde de gouverneur van de Bahamas ook de Turks and Caicos Islands. Toen de Bahamas in 1973 onafhankelijk werden werd het weer een apart overzees territorium. Er was een beperkte onafhankelijkheidsbeweging in de jaren '80. In 2002 verkregen de eilanden de status van Brits overzees territorium en werden de inwoners Brits staatsburger.

Wegennet

De Turks and Caicos Islands beschikken over 121 kilometer wegen. Het verkeer rijdt links.

Het wegennet is relatief dicht op de dichtbevolkte eilanden Grand Turk en Provenciales. De Leeward Highway op Provenciales is over een lengte van 10 kilometer met 2x2 rijstroken uitgerust. De overige wegen zijn enkelbaans. Op de eilanden zijn rotondes naar Brits model.

De eilanden Middle Caicos en North Caicos zijn met een 1,7 kilometer lange causeway over een zeestraat verbonden. Deze causeway bestaat grotendeels uit taluds van stortsteen en korte bruggen. Er is een veerdienst van North Caicos naar Provenciales.

Wegnummering

Er is geen wegnummering in de Turks en Caicos Islands

Bewegwijzering

Er zijn weinig details van de bewegwijzering bekend, deze zijn vermoedelijk naar Brits model.

Maximumsnelheid

De maximumsnelheid bedraagt 40 mph (65 km/h) op de meeste wegen die niet in dichtbebouwd gebied liggen. Met name op Provenciales is de bebouwing meer verspreid.

Referenties


British Overseas Territories en Crown Dependencies

AnguillaBermudaBritish Antarctic TerritoryBritish Indian Ocean TerritoryBritish Virgin IslandsCayman IslandsFalkland IslandsGibraltarMontserratPitcairn IslandsSaint Helena, Ascension and Tristan da CunhaSouth Georgia and the South Sandwich IslandsAkrotiri and DhekeliaTurks and Caicos Islands

GuernseyJerseyMan

Wegen in het Caribisch gebied

Antigua en BarbudaBahamasBarbadosCubaDominicaDominicaanse RepubliekGrenadaHaïtiJamaicaSaint Kitts en NevisSaint LuciaSaint Vincent en de GrenadinesTrinidad en Tobago

AnguillaArubaBermudaBonaireCuraçaoGuadeloupeKaaimaneilandenMartiniqueMontserratPuerto RicoSabaSaint-BarthélemySint EustatiusSaint-MartinSint MaartenTurks and Caicos IslandsBritish Virgin IslandsUnited States Virgin Islands