Turner Turnpike

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
I-44.svg
Turner Turnpike map.png
Turner Turnpike
Begin Oklahoma City
Einde Tulsa
Lengte 88 mi
Lengte 142 km
Route

Knooppuntsymbool.svg I-35.svg → Oklahoma City / Wichita

Afslagsymbool.svg146 Luther

Afslagsymbool.svg158 Wellston

Afslagsymbool.svg166 Chandler

Afslagsymbool.svg179 Stroud

Afslagsymbool.svg196 Bristow

Afslagsymbool.svg211 Kellyville

Afslagsymbool.svg215 Sapulpa

Knooppuntsymbool.svg218 Creek Turnpike

I-44.svg

De Governor Roy J. Turner Turnpike is een turnpike in de Amerikaanse staat Oklahoma, onderdeel van de Interstate 44. De tolweg verbindt Oklahoma City met Tulsa en is 142 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Turner Turnpike begint net buiten Oklahoma City op een knooppunt met de Interstate 35, de snelweg vanaf Oklahoma City naar Wichita in Kansas. Naar het westen gaat de John Kilpatrick Turnpike verder westwaarts rond Oklahoma City. De snelweg telt 2x2 rijstroken en voert in oost tot noordoostelijke richting. Men passeert door monotoon glooiend gebied met weilanden. Er liggen geen grotere plaatsen op de route. Vlak voor Tulsa splitst de Creek Turnpike af, die de bypass van Tulsa vormt, waarna de Turner Turnpike overgaat in de tolvrije I-44 naar Tulsa.

Geschiedenis

De Turner Turnpike is de oudste snelweg van Oklahoma, en werd in 1947 goedgekeurd om de twee grootste steden van de staat, Oklahoma City en Tulsa, rechtstreeks te verbinden. De snelweg is op 16 mei 1953 opengesteld, en was tevens de meest westelijke interstedelijke snelweg van de Verenigde Staten in die tijd. De tolweg is allang afbetaald, maar de tol blijft geheven worden om andere tolwegen die niet rendabel zijn te kunnen aanleggen en onderhouden.

In 2017 begonnen werkzaamheden om 35 kilometer van de Turner Turnpike vanaf Tulsa naar het westen naar 2x3 rijstroken te verbreden. Op 16 november 2018 werd de verbreding van de eerste 13 kilometer tussen Bristow en Tulsa opgeleverd.[1]

Naamgeving

De snelweg is vernoemd naar Roy J. Turner (1894-1973), die tussen 1947 en 1951 de gouverneur van Oklahoma was. Onder zijn leiderschap werd een grote reorganisatie van het State Highway Department doorgevoerd en werd de Oklahoma Turnpike Authority opgericht.

Tol

De Turner Turnpike heeft een wat opvallend tolsysteem. Er wordt niet gewerkt met tickets, maar er is over de 142 kilometer één centraal tolstation bij Stroud. Wanneer men eerder de tolweg verlaat betaald men bij de afrit een gereduceerd tarief. Wanneer men later de tolweg verlaat dan krijgt men een deel van de tol weer terug, al naar gelang hoe veel men niet gereden heeft van de totale afstand. De tolkosten bedragen $ 6.45 cash of $ 6.20 met een Pikepass, wat cash neerkomt op $ 0.045 per kilometer. Gerekend naar inflatie waren de tolkosten tussen 1953 en 2011 met 50% gedaald, en de Turner Turnpike behoorde tot de goedkoopste tolwegen van het land. In 2012 zijn de toltarieven flink verhoogd, maar de tolweg blijft goedkoop voor Europese begrippen.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 27.000 tot 30.000 voertuigen over het grootste deel van de Turner Turnpike. De verkeersintensiteiten variëren maar weinig door het gebrek aan grotere plaatsen op de route. Alleen het oostelijkste deel dicht bij Tulsa is met 42.000 voertuigen per dag wat drukker.[2]

Referenties

Turnpikes in Oklahoma

Cherokee TurnpikeChickasaw TurnpikeCimarron TurnpikeCreek TurnpikeEastern Oklahoma County TurnpikeH.E. Bailey TurnpikeIndian Nation TurnpikeJohn Kilpatrick TurnpikeMuskogee TurnpikeTurner TurnpikeWill Rogers Turnpike