Tussentunnel

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Tussentunnelen)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tussentunnelen
link={{{nummer}}}
Kruist fjell
Lengte 2.840 meter
Openstelling 13-10-1990
Intensiteit 6.000 mvt/dag
Locatie kaart

De Tussentunnel, soms ook de Tustentunnel genoemd, is een tunnel in Noorwegen, gelegen nabij Molde in Møre og Romsdal. De fylkesvei 64 loopt door de 2,8 kilometer lange tunnel.

Kenmerken

De Tussentunnel is een enkelbuizige tunnel van 2.840 meter lengte. De tunnel heeft een tunnelprofiel van T8. De tunnel gaat onder een 700 meter hoge bergrug door, het zuidelijk tunnelportaal ligt op circa 140 meter hoogte, het noordelijk tunnelportaal ligt op circa 170 meter hoogte. Door de tunnel loopt de fylkesvei 64 met 1x2 rijstroken en verbindt Molde met de gemeente Fræna, gelegen aan de kust van het Romsdal-schiereiland. De tunnel is tolvrij.

Geschiedenis

Oorspronkelijk verliep de riksvei 64 (thans fylkesvei 64) via een V-vormige route over een circa 230 meter hoge bergpas tussen het Malmedal en Årødal, en verbond de stad Molde met diverse dorpen in de gemeente Fræna. Dit was regionaal een vrij belangrijke verbinding gezien de betrekkelijk hoge bevolkingsdichtheid in dit gebied. De tunnel is aangelegd als privaat gefinancierde weg, onder beheer van Tusten Tunnelselskap AS, waarvan de gemeenten eigenaar waren. De tunnel opende op 13 oktober 1990 voor het verkeer, en verkorte de afstand vanaf Molde naar de gemeente Fræna van 10 naar 3 kilometer.

In de eerste helft van 2010 is de tunnel 5 maanden afgesloten geweest voor renovatie en modernisatie van de tunneltechnische installaties. Na heropening nam Statens Vegvesen het beheer over, waarna het een fylkesvei werd. De tolheffing is op 31 december 2014 beëindigd nadat de aanlegkosten waren terugverdiend. De dag erna nam Møre og Romsdal de tunnel over in beheer. Midden 2015 is de toegestane doorrijhoogte gereduceerd van 4,4 naar 4,1 meter, uit metingen bleek dat de doorrijhoogte na herasfalteren en de installatie van nieuwe ventilatiesystemen lager was geworden.

Verkeersintensiteiten

Tijdens de tolheffingsperiode maakten dagelijks 4.600 voertuigen van de tunnel gebruik, nadat deze tolvrij werd steeg dit naar 6.000 voertuigen per dag. Het is daarmee de drukste tunnel in de regio Molde.[1]

Referenties

  1. Vegkart | Statens Vegvesen