Kayi Expressway

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Tuyi Expressway)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
China G3013.svg
China G3013 map.png
G3013
Begin Kashgar
Einde Irkeshtam
Lengte 214 km
Route

Knooppuntsymbool.svg Tuhe Expressway (G3012)

Afslagsymbool.svg Tuopa

Afslagsymbool.svg Ulugqat

Afslagsymbool.svg Kangsuzhen

Afslagsymbool.svg Jiasi

Afslagsymbool.svg Wulukeqiatixiang

Afslagsymbool.svg Jigenxiang

Afslagsymbool.svg Kake'er

Flag of Kyrgyzstan.png KGZ A371.png

De Kayi Expressway (Chinees: 喀伊高速公路), voluit de Kashgar - Irkeshtam Expressway (Chinees: 喀什-伊尔克什坦高速公路, Oeigoers: قەقشەر-ئەرکەشتام سۇرئەتلىك یولى) is een expressway in China, gelegen in de autonome regio Xinjiang. Het is de westelijkste snelweg van China, en verloopt vanaf Kashgar tot aan de grens met Kyrgyzstan bij Irkeshtam. De gehele route is 214 kilometer lang, maar alleen het oostelijkste deel is tussen Kashgar en Ulugqat over 76 kilometer als echte expressway uitgebouwd.

Routebeschrijving

De Kayi Expressway begint in de stad Kashgar, een belangrijk regionaal centrum in het westen van Xinjiang. De snelweg volgt de provinciale weg S309 naar het westen. De route stijgt van 1.300 meter bij Kashgar tot ruim 2.800 meter bij de grens met Kyrgyzstan. Op de route liggen nauwelijks plaatsen, alleen het dorp Ulugqat is van enig belang. Tussen Kashgar en Ulugqat is de Kayi Expressway een volwaardige autosnelweg met 2x2 rijstroken en ongelijkvloerse aansluitingen, maar westelijk van Ulugqat is de Kayi Expressway een goed uitgebouwde enkelbaans autoweg met een rijbaanbreedte van circa 9 - 10 meter. Onduidelijk is of de gehele route daadwerkelijk ongelijkvloers is, maar de route is wel over een nieuw tracé aangelegd. De snelweg voert door spectaculair berglandschap, dat woestijnachtig is. Aan de kant van Kyrgyzstan gaat de A371 verder naar Sary-Tash, en is tevens de belangrijkste route richting Dushanbe in Tadzjikistan.

Geschiedenis

De Kayi Expressway is op 12 december 2013 opengesteld voor het verkeer tussen Kashgar en de grens met Kyrgyzstan over 214 kilometer. Het is westelijk van Ulugqat echter geen volwaardige autosnelweg, maar een enkelbaans autoweg.

De Kayi Expressway maakt de Centraal-Aziatische republieken Kyrgyzstan en Tadzjikistan beter bereikbaar. Tevens zal het indirect de snelste route naar Afghanistan worden. De route van Kashgar naar Dushanbe verloopt grotendeels door hooggelegen valleien, maar heeft geen echt hoge bergpassen zoals elders in de regio.

Referenties


Expressways in Xinjiang

National expressways: Jingxin Expressway (G7) • Lianhuo Expressway (G30) • Ring Expressway (Ürümqi) (G3001) • Tuhe Expressway (G3012) • Kayi Expressway (G3013) • Tuyi Expressway (G3012) • Kui'a Expressway (G3014) • Kuita Expressway (G3015) • Qingyi Expressway (G3016) • Wuruo Expressway (G0711)


Regional expressways: Sansha Expressway (S13) • Wuke Expressway (S20) • Awu Expressway (S21) • Airport Expressway (Ürümqi)Hetan ExpresswayTuwuda ExpresswayWukui ExpresswayHuangshan - Wucaiwan ExpresswayKashgar - Makit Expressway