Tyumen

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Tyumen oblast
Тюменская область
Flag of Tyumen Oblast.png
Tyumen oblast.png
Hoofdstad Tyumen
Grootste stad Tyumen
Oppervlakte 150.100 km²
Inwonertal 1.341.000
Lengte snelwegennet 20 km
Eerste snelweg nvt
Afkorting TYU

Het oblast Tyumen (Russisch: Тюменская область) is een oblast in Rusland, gelegen in zuid-Siberië. Het oblast telt ruim 1,3 miljoen inwoners en is circa 2,5 keer zo groot als Nederland. Het oblast heeft ook jurisdictie over Khanty-Mansi en Yamalo-Nenets, gecombineerd heeft het oblast dan een oppervlakte van ruim 1,4 miljoen km², ruim 4 keer zo groot als Duitsland.

Inleiding

Het oblast Tyumen ligt in het zuiden van Siberië en heeft een internationale grens met Kazachstan. Het grenst verder in het westen aan de oblasten Kurgan en Sverdlovsk, in het noorden aan de autonome okrug Khanty-Mansi, in het oosten een heel klein stukje aan het oblast Tomsk en verder aan het oblast Omsk. De hoofdstad Tyumen ligt in het westen van het oblast en telt ruim 580.000 inwoners, bijna de helft van het oblast. Veel andere grotere steden zijn er niet. Andere steden met enig belang zijn Ishim in het zuiden en Tobolsk in het noorden. De rivieren Irtysh en Tobol stromen door het oblast. Het landschap varieert van steppe in het zuiden tot taiga in het midden en veengebieden en taiga in het noorden. Het grootste deel van het oblast is vlak. De economie van het oblast is gelieerd aan de enorme voorraden gas en olie in Khanty-Mansi en Yamalo-Nenets, die formeel een onderdeel zijn van het oblast Tyumen. Het feitelijke oblast zelf is niet zo welvarend, maar gecombineerd is het veruit de rijkste regio van Rusland.

Wegennet

Het wegennet van het oblast Tyumen is dun. De M51 verbindt Tyumen met Kurgan. Andere belangrijke wegen zijn de R351 van Yekaterinburg naar Tyumen, de R402 van Tyumen naar Omsk en de R404 van Tyumen naar Surgut. Er is één korte snelweg in het oblast, de R401 naar de luchthaven van Tyumen. Verder is het wegennet enkelbaans, maar redelijk onderhouden. Desondanks zijn in grote delen van het oblast geen wegen, met name in het noordwesten en noordoosten. De R351 en R402 zijn de enige weg die west- en oost-Rusland met elkaar verbindt, de zuidelijker lopende historische hoofdroute M51 verloopt een stuk door Kazachstan.

Referenties


Hoofdwegen in het oblast Tyumen

M51R329R351R401R402R403R404