Bielsatunnel

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Túnel de Bielsa)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Túnel de Bielsa-Aragnouet

Tunnel Aragnouet-Bielsa

link={{{nummer}}}
Kruist Pirineos / Pyrénées
Lengte 3.070 meter
Openstelling 10-1976
Intensiteit 1.100 mvt/dag
Locatie kaart

De Bielsatunnel, formeel de Túnel de Bielsa-Aragnouet (Spaans) of Tunnel Aragnouet-Bielsa (Frans) is een tunnel gelegen op de grens van Frankrijk en Spanje. De tunnel, onderdeel van de Spaanse A-138 en de Franse D173 is gelegen in de Pyreneeën, ten noorden van het dorp Bielsa. De tunnel is ruim 3 kilometer lang.

Kenmerken

De Bielsatunnel is een 3.070 meter lange enkelbuizige tunnel, waarvan 1.821 meter in Frankrijk en 1.664 meter in Spanje is gelegen. De tunnel heeft een breedte van 7,5 meter en een hoogte van 4,3 meter. Het vervoer van gevaarlijke stoffen is niet toegestaan in de tunnel. De rijbaan is slechts 6 meter breed, en de tunnel doet erg gedateerd aan. De tunnel is gelegen in een helling, het noordportaal in Frankrijk ligt op 1.821 meter boven zeeniveau en het zuidportaal in Spanje ligt op 1.664 meter. De bergen rond de tunnel zijn 2.500 tot 2.600 meter hoog. De tunnel heeft een maximumsnelheid van 60 km/h. Het gebruik van de tunnel door vrachtverkeer is niet verboden, maar wordt wel afgeraden. De tunnel heeft alternerend verkeer, geregeld door verkeerslichten. De Bielsatunnel is tolvrij.

Geschiedenis

Het Franse tunnelportaal (met flitspaal).

De plannen voor een tunnel door de Pyreneeën in dit gebied gaan terug tot de tijd van Napoleon. Indertijd werd de verbinding iets oostelijker gepland. Die plannen zijn echter nooit uitgevoerd. In 1934 werd een commissie opgericht om het plan opnieuw te onderzoeken. De Spaanse Burgeroorlog en daarna de Tweede Wereldoorlog zorgden ervoor dat het plan nog niet in uitvoering kon gaan. In 1962 werd door Frankrijk en Spanje een verdrag getekend die de bouw van de tunnel mogelijk maakte. Het werd gepromoot als onderdeel van de verbinding van Hamburg naar Madrid, wat tegenwoordig als enigszins over-ambitieus gekarakteriseerd wordt, gezien het feit dat de tunnel nooit een dergelijk belangrijke internationale functie heeft gehad.

De voorbereidende werkzaamheden aan de tunnel begonnen in 1967. De tunnel is vanuit Spanje richting Frankrijk geboord en de tunneldoorslag werd in 1970 gevestigd. Er waren echter complexe problemen met de bodemgesteldheid, waardoor de tunnel grootschalige aanpassingen nodig had. Onenigheid over de kosten daarvan zorgden ervoor dat de openstelling van de tunnel 5 jaar later dan gepland volgde. De tunnel is in oktober 1976 opengesteld voor het verkeer.

Indertijd was de tunnel alleen gedurende de zomer en herfst te gebruiken, aangezien de toeleidende wegen een wintersluiting hadden. In de jaren '80 zijn enkele lawinegalerijen gebouwd, waardoor de tunnel sinds 1984 het gehele jaar te gebruiken is. De tunnel had al vanaf het begin een gedateerd karakter, met een smalle rijbaan van slechts 6 meter en het deel aan de Franse zijde was tot 2000 onverlicht.

De tunnel is in 2010-2011 drie periodes volledig afgesloten geweest voor renovatiewerkzaamheden. Alle tunneltechnische installaties zijn toen vervangen, en de veiligheidsvoorzieningen zijn uitgebreid. De renovatie kostte € 17 miljoen. Sinds de renovatie wordt de tunnel alleen nog met alternerend verkeer gebruikt, zodat men geen tegenliggers meer tegenkomt in de tunnel. De maximumsnelheid is toen verhoogd van 60 naar 70 km/h. Later is dit echter weer verlaagd naar 60 km/h.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks maken circa 1.100 voertuigen van de tunnel gebruik.[1] De tunnel heeft hoofdzakelijk een regionaal belang, doorgaand noord-zuidverkeer door het midden van de Pyreneeën gebruikt hoofdzakelijk de oostelijker gelegen Túnel de Viella en de westelijker gelegen Tunnel du Somport. Met name de toegangsweg aan Franse zijde is steil en minder geschikt voor vrachtwagens en caravans.

Zie ook

Referenties