U-turn

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
MUTCD R3-4.svg

Een U-turn ("U-bocht") of turnaround is een bocht waarbij men 180 graden draait om in de andere richting verder te gaan. Het maken van een U-turn wordt ook wel een "uey" genoemd.

Kenmerken

Een speciale U-turn voor vrachtwagens in de Amerikaanse staat Washington.
Een speciale U-turn voor vrachtwagens in de Amerikaanse staat Washington.

Een U-turn zit vaak in de middenberm, waarbij het dus een vereiste is dat de middenberm breed is om de draai te kunnen maken. U-turns worden vanwege het ruimtebeslag dan ook voornamelijk in de periferie van steden of op het platteland toegepast. In sommige landen is een dubbele U-turn een goedkoop alternatief voor een ongelijkvloerse aansluiting, in combinatie met een right in, right out aansluiting. Een viaduct is dan niet noodzakelijk.

Een variant op de U-turn is een linksaffer, waarbij verkeer links uitvoegt en vervolgens afslaat, zonder verkeerslichten tegen te komen. Een alternatief hierop is weer de jughandle, waarbij men rechts uitvoegt, en vervolgens de weg in één of twee stappen recht over steekt.

In Utah wordt ook de 'ThrU-turn' toegepast, een combinatie van een Michigan Left en een omgekeerde jughandle.[1]

Een haarspeldbocht wordt niet als U-turn beschouwd.

U-turns zijn doorgaans toegestaan tenzij anders aangegeven. Vrachtwagens kunnen vaak geen U-turn maken in stedelijke gebieden, maar een rotonde is wel vaak een optie. Soms worden rotondes specifiek aangelegd voor het maken van U-turns, bijvoorbeeld bij busstations.

Locaties

U-turns komen op de gehele wereld voor, maar zijn vooral gangbaar in Noord- en Zuid-Amerika en de voormalige Sovjet-Unie. In Zuid-Amerika hebben 2x2 divided highways vaak U-turns, waardoor ze net niet aan de ontwerpeisen van een autosnelweg voldoen. Men kan dit ook op grote schaal vinden in de voormalige Sovjet-Unie, bijvoorbeeld Estland heeft diverse 2x2-wegen met U-turns, waardoor er formeel geen snelwegen zijn.

Zie ook

Referenties