US 119 in West Virginia

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
US 119
Begin Williamson
Einde Morgantown
Lengte 281 mi
Lengte 452 km
Route

Kentucky

Williamson

Chapmanville

Madison

South Charleston

Charleston

Clendenin

Spencer

Glenville

Weston

Buckhannon

Philippi

Grafton

Morgantown

Pennsylvania

De US 119 is een US Highway in de Amerikaanse staat West Virginia. De weg vormt een noord-zuidroute door het midden van de staat, vanaf de grens met Kentucky via Charleston en Morgantown tot de grens met Pennsylvania. De US 119 is in West Virginia 452 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Mud Fork Bridge bij Logan.
De US 119 ten zuiden van Charleston.

De US 119 volgt over het algemeen een noordoostelijke route door West Virginia. Het zuidelijke deel vanaf Williamson tot Charleston is een belangrijke route en is uitgevoerd als een 2x2 divided highway. Noordelijk van Charleston is de US 119 wat meer secundair in karakter, kent enkele dubbelnummeringen en loopt parallel aan de Interstate 79 en vermijdt de meeste grotere plaatsen op die corridor. Alleen Morgantown wordt aangedaan als grotere stad.

Southern West Virginia

De US 119 in Kentucky komt vanuit Pikeville en steekt de Tug Fork over, een zijrivier van de Big Sandy River die de grens tussen Kentucky en West Virginia vormt. De US 119 vormt op dit punt de bypass van het stadje Williamson en er begint meteen een dubbelnummering met de US 52. De US 52/119 is een 2x2 divided highway. Na Nolan splitsen beide routes, de US 119 voert in noordoostelijke richting. De US 119 is over een afstand van 130 kilometer als een 2x2 divided highway uitgevoerd tot aan Charleston. De weg voert door dunbevolkt en geïsoleerd platteland, dat hier bestaat uit sterk heuvelachtig terrein met nauwe dalen en steile hellingen. De US 119 slingert van dal naar dal en verloopt daarbij alleen via kleine dorpjes. Alleen Chapmanville en Danville-Madison zijn wat grotere plaatsen op de route. Incidenteel kent de weg grotere viaducten en uitgravingen. In de vallei van de Kanawha River in de hoofdstad Charleston sluit de US 119 op de Interstate 64 aan.

Northern West Virginia

In Charleston steekt men de Kanawha River over via de brug van I-64, waarna de US 119 over het stratennet parallel aan de Interstate 79 voert. De US 119 volgt dan ongeveer 30 kilometer de vallei van de Elk River tussen Charleston en Clendenin. Dit verloopt op vrij korte afstand parallel aan I-79. Vanaf Clendenin slaat de US 119 naar het noorden af, kruist I-79 en verloopt en dan op wat grotere afstand van.

Vervolgens kent de US 119 een 130 kilometer lange dubbelnummering, grotendeels met de US 33, maar later ook met de US 48. Deze route is een tijdrovende route die erg bochtig is en door elk dorp voert. Het terrein is hier sterk heuvelachtig alhoewel de hoogteverschillen relatief beperkt zijn. Duidelijke valleien zijn er echter niet. De US 119 verloopt via Glenville naar Weston, waar men de US 19 kruist. Kort daarna kruist men I-79 voor de laatste keer. Vervolgens kent de US 119 een dubbelnummering met US 33 en US 48 tot Buckhannon, dit is een 2x2 divided highway.

De US 119 slaat dan bij Buckhannon van de hoofdweg af en verloopt noordwaarts, op enige afstand parallel aan I-79. Dit deel is een bochtige enkelbaans weg die weinig hoogwaardig is uitgebouwd. De weg verloopt via Grafton naar Morgantown, waar een aansluiting op de Interstate 68 is. Morgantown is een grotere plaats aan de Monongahela River. Men kruist hier de US 19 opnieuw. De US 119 voert dwars door het centrum van Morgantown en verloopt dan tot de grens met de staat Pennsylvania, waarna de US 119 in Pennsylvania verder gaat naar Uniontown en Greensburg.

Geschiedenis

De US 119 was één van de oorspronkelijke US Highways van 1926. Het zuidelijk beginpunt was destijds Morgantown, waarmee de route dus maar een klein stukje door West Virginia verliep. In 1934 werd de route dwars door de staat naar Pikeville, Kentucky verlengd, waarmee de huidige route tot stand kwam.[1]

Het zuidelijk deel van de US 119 is ook Corridor G van het Appalachian Development Highway System. Onder dit programma is de US 119 tussen Pikeville, Kentucky en Charleston, West Virginia naar een 2x2 divided highway verbreed over een periode van drie decennia tussen 1972 en 1997.

Noordelijk van Charleston is de US 119 vervangen door de Interstate 79, die tussen 1967 en 1979 werd opengesteld. Daardoor is dit hoofdzakelijk een enkelbaans traject, met uitzondering van een deel dat met Corridor H van het Appalachian Development Highway System samenvalt tussen I-79 en Buckhannon. Dit is een dubbelnummering met de US 33 en US 48. In 1972 opende hiervan het eerste deel, slechts 1 kilometer lang, ter hoogte van de I-79 bij Weston. Tussen 1975 en 1979 is de weg verder oostwaarts tot Lorentz als divided highway aangelegd, waarna de aanleg enige tijd stil lag. In 1991 opende het deel tussen Lorentz en Buckhannon.

Verkeersintensiteiten

Referenties

Interstates en US Highways in West Virginia

U.S. Highway 119

KentuckyWest VirginiaPennsylvania