US 11 in Alabama

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
US 11
Begin Cuba
Einde Sulphur Springs
Lengte 250 mi
Lengte 403 km
Route

Mississippi

Cuba

Eutaw

Tuscaloosa

Bessemer

Birmingham

Ashville

Attalla

Fort Payne

Georgia

De US 11 is een US Highway in de Amerikaanse staat Alabama. De weg vormt een noord-zuidroute die diagonaal door de staat loopt en de route van de Interstate 59 in Alabama volgt. De weg bedient de grotere plaatsen Tuscaloosa, Birmingham en Gadsden. De route is 403 kilometer lang. De weg draagt het administratieve nummer SR-7.

Routebeschrijving

Western Alabama

De US 11 in Cuba.

Bij het dorp Cuba komt de US 11 de staat binnen vanuit Mississippi. De US 11 in Mississippi komt uit de stad Meridian, net over de grens. Na een paar kilometer kruist men de US 80, die vanaf de Interstate 59 richting Demopolis en de hoofdstad Montgomery loopt. De US 11 telt 2x1 rijstroken en loopt door dichtbebost, doch vlak gebied. De weg loopt parallel aan de dubbelgenummerde I-20 en I-59 naar het noordoosten. Op de eerste 120 kilometer liggen alleen dorpjes op de route. Her en der komt men door wat open gebieden, maar over het algemeen liggen er bossen langs de weg. Bij Epes steekt men de rivier de Noxubee over, en naast de weg loopt een spoorlijn. In het dorpje Eutaw voegt de US 43 in, die vanuit Demopolis en de stad Mobile komt uit het zuiden. Beide wegen zijn dan voorlopig dubbelgenummerd tot Tuscaloosa. Bij het dorp Knoxville steekt de weg de I-20/I-59 over, en loopt hij aan de noordkant ervan. Vlak voor Tuscaloosa steekt de weg de rivier de Black Warrier over.

Men bereikt dan het stadje Tuscaloosa, dat 83.000 inwoners telt. Men kruist dan de Black Warrior Parkway, een soort ringweg om de stad, waarna de weg door de stad loopt en een brede boulevard vormt. Het wegennet is in een gridpatroon opgebouwd, en het aantal woningen per blok is laag, waardoor er veel ruimte is voor groen. De weg kruist dan het noordelijke einde van de Interstate 359, een korte inprikker vanaf de I-20/I-59. De US 11 slaat dan naar het zuiden af, terwijl de US 43 naar het noorden afslaat, richting Florence in het noordwesten van de staat. De weg loopt langs het Amtrak station van Tuscaloosa en de weg telt 4 rijstroken zonder middenberm. Men steekt dan de I-20/I-59 over, waarna de weg weer naar het oosten afslaat over Skyland Boulevard, een brede weg met 2x2 rijstroken waar veel bedrijven en winkels zitten met enorme parkeerplaatsen. Men kruist dan de US 82, die vanaf Columbus in Mississippi komt en naar de hoofdstad Montgomery in het zuidoosten loopt. De US 11 loopt dan verder door de commerciële strip en kruist de I-20/I-59 nogmaals en loopt dan door de suburb Cottondale. Daarna verlaat men de stad en kruist de weg de I-20/I-59 nogmaals om er dan weer ten zuiden van te lopen.

De weg loopt dan naar het oosten, en het landschap is nog steeds bebost met kleine glooiingen. Bij Vance staat een grote fabriek van Mercedes-Benz tussen de US 11 en de snelweg ingeklemd, Alabama is één van de belangrijkste staten voor de autoindustrie naast Michigan. Er worden 174.000 auto's per jaar gemaakt die grotendeels via een trein worden vervoerd naar distributiecentra elders. Bij het dorp Rickey voegt de US 11 dan in op de I-20/I-59 om dan dubbelgenummerd te lopen tot aan de voorstad Bessemer van Birmingham.

Agglomeratie Birmingham

Bij de voorstad Bessemer van Birmingham loopt de US 11 weer verder over een eigen tracé, en vormt de weg een hoofdweg met 2x2 rijstroken en verkeerslichten, waarlangs werk en winkellocaties liggen. De weg heet hier de Bessemer Super Highway. Bessemer is een industrievoorstad waarvan het bevolkingsaantal licht daalt. Er zijn dus redelijk wat plekken in de woonblokken die leeg zijn gemaakt. Men komt door de voorsteden Midfield en Fairfield, die naadloos in elkaar overgaan. De weg telt 2x2 of 4 rijstroken met uitritten van woningen en bedrijven. De weg buigt dan af naar het oosten, Birmingham zelf in. De omgeving is in een gridpatroon van wegen van 100 bij 150 meter gebouwd met ongeveer 15 tot 20 huizen per blok. De weg loopt door de wat oudere wijken van Birmingham met een vervallen arbeiderswijkje met rijtjeshuizen. Men komt dan over een bedrijven en kantorenterrein waar men de Interstate 65 kruist. Vanaf de US 11 is alleen een oprit richting het zuiden, voor de richting van het noorden moet men een paar blokken verderop zijn. De weg loopt dan door het centrum met 4 rijstroken langs het Amtrak station van Birmingham. Hier staan wat hogere kantorenpanden langs de weg.

Men kruist dan de US 31, de Red Mountain Expressway, een korte snelweg door het centrum naar de I-20/I-59. Men komt dan weer door een industrieel deel van Birmingham en staat er een grote hoogoven langs de weg die als historische landmark betiteld staat daar deze uit 1882 stamt en al in 1971 gesloten is. Dit zijn de armere buurten en vervallen buurten van de stad. Tevens lopen er een aantal in onbruik geraakte spoorlijnen doorheen. Men kruist dan de Interstate 20, die inmiddels van de I-59 afgeslagen is en richting Atlanta in het oosten loopt. De US 11 loopt richting het noordoosten, de I-59 volgend. De weg vormt dan een commerciële strip door de woonwijken en kruist de I-59. De weg heet dan de Gadsden Highway en komt door de oostelijke voorsteden van Birmingham. Dit zijn duidelijk welvarender gebieden van de agglomeratie. Men kruist dan de Interstate 459, die de zuidelijke en oostelijke bypass van Birmingham vormt en hier vlakbij eindigt op de I-59. De weg verlaat dan de agglomeratie.

Eastern Alabama

De US 11 bij Reece City, nabij Gadsden.

De weg loopt dan verder naar het noordoosten, parallel aan de I-59. Bij Argo kruist men deze weer om er ten noorden van te lopen. De volgende grotere plaats, Gadsden ligt zo'n 50 kilometer verder. Het gebied is weer dichtbebost, maar wat heuvelachtiger dan voor Birmingham. De weg loopt parallel aan steile heuvelruggen en kruist bij Ashville de US 231, die vanaf de stad Huntsville in het noorden naar de hoofdstad Montgomery in het zuiden loopt. De weg loopt dan vlak langs het 37.000 inwoners tellende stadje Gadsden. Hier kruist men de US 431, de weg van Huntsville naar Columbus in het zuiden. Door de stad zelf komt men niet, en even voorbij Gadsden kruist men de I-59 weer. Er zit dan een steile heuvelrug tussen de US 11 en de I-59. Men komt dan door Fort Payne, een klein stadje dat in een smal dal ligt. Het is het laatste wat grotere plaatsje voor de grens met Georgia. De weg steekt dan vlak naast de Interstate 59 de grens met Georgia over. De US 11 in Georgia gaat dan verder richting de stad Chattanooga.

Geschiedenis

De US 11 was één van de oorspronkelijke US Highways van 1926 en heeft altijd door Alabama verlopen.[1] De US 11 was altijd al één van de belangrijkere US Highways in Alabama vanwege het doorgaande belang, maar ook omdat het de grootste stad Birmingham met Tuscaloosa en Gadsden verbond, twee andere regionale steden. Vanaf midden jaren '60 werd de US 11 geleidelijk minder belangrijk toen de Interstate 59 in Alabama er parallel aan aangelegd werd. Tegen midden jaren '70 was de doorgaande functie van de US 11 geheel vervallen omdat I-59 voltooid werd.

Omdat I-59 parallel aan de US 11 is gebouwd, is de US 11 zelf niet hoogwaardig uitgebouwd, er zijn geen delen als freeway aangelegd. Het grootste deel van de US 11 is ook enkelbaans, alleen in de regio Birmingham telt de US 11 vaak 2x2 tot 2x3 rijstroken vanwege het commerciële belang van de weg, met veel bedrijvigheid langs deze corridor. De US 11 loopt door de centra van de meeste plaatsen, met als opvallende uitzondering de stad Gadsden, waar de US 11 ten westen van langs loopt.

Verkeersintensiteiten

Doordat de weg parallel aan de I-59 loopt verwerkt die snelweg het grootste gedeelte van het verkeer. Bij Cuba rijden slechts 2.750 voertuigen per etmaal, en verder naar het noorden zijn dat er amper nog duizend. Ook wanneer de US 43 samenloopt met de US 11 rijdt er amper meer verkeer. In de stad Tuscaloosa rijdt er uiteraard wat meer verkeer, zo'n 23.700 voertuigen per etmaal. Buiten de stad daalt dit weer tot 3.000 tot 4.000 voertuigen. In het stedelijk gebied van Birmingham rijdt wat meer verkeer, tussen de 20.000 en 30.000 voertuigen per etmaal, met name doordat er veel bedrijvigheid langs de weg is gevestigd. Door het centrum van Birmingham is dat niet veel hoger. Buiten de stad daalt dit weer tot zo'n 2.000 voertuigen per etmaal. Slechts 870 voertuigen steken dagelijks de grens met Georgia over.

Referenties

Interstates en US Highways in Alabama

Interstate 10Interstate 20Interstate 22Interstate 59Interstate 65Interstate 85Interstate 165Interstate 359Interstate 459Interstate 565Interstate 759

US 11US 29US 31US 43US 45US 72US 78US 80US 82US 84US 90US 98US 231US 278US 280US 331US 411US 431

Birmingham

U.S. Highway 11

LouisianaMississippiAlabamaGeorgiaTennesseeVirginiaMarylandPennsylvaniaNew York