US 127

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
US 127
Begin Chattanooga
Einde Grayling
Lengte 758 mi
Lengte 1.220 km
Route

Chattanooga

Frankfort

Cincinnati

Jackson

Lansing

Grayling

De US 127 is een US Highway in de Verenigde Staten, gelegen in de staten Tennessee, Kentucky, Ohio en Michigan. De weg vormt een vrij lange noord-zuidroute vanaf Chattanooga via Cincinnati naar Grayling en is 1.220 kilometer lang.

Route

US 127 in Tennessee

De US 127 begint in de zuidelijke stad Chattanooga en voert noordwaarts over het Cumberland Plateau, een heuvelachtig en bebost gebied. Via Crossville en Jamestown loopt de weg noordwaarts door de oostelijke helft van de staat Tennessee.

US 127 in Kentucky

De US 127 doorkruist het midden van de staat Kentucky en doet onder andere de hoofdstad Frankfort aan. De weg verloopt dan door de zuidelijke voorsteden van Cincinnati.

US 127 in Ohio

De US 127 doorkruist het westen van de staat Ohio, parallel aan de grens met Indiana. De weg verloopt eerst door de agglomeratie Cincinnati en loopt dan noordwaarts door vlak gebied, door tal van kleine stadjes. De weg loopt ruim ten westen van Toledo langs.

US 127 in Michigan

In Michigan loopt de US 127 noordwaarts naar het stadje Jackson, waarna de US 127 een freeway is naar de hoofdstad Lansing. Ook noordelijk van Lansing is de US 127 bijna volledig een freeway door het midden van het schiereiland, geleidelijk dichter bij de Interstate 75 in Michigan, waar de US 127 bij Grayling op eindigt.

Geschiedenis

De US 127 is één van de oorspronkelijke US Highways van 1926. De route verliep oorspronkelijk alleen van Toledo, Ohio naar Lansing, Michigan. In 1930 werd de route zuidwaarts verlengd naar Cincinnati, Ohio, gevolgd door een tweede verlenging zuidwaarts naar Chattanooga, Tennessee, waarmee het een behoorlijk lange route werd. In 2002 werd de route noordwaarts verlengd tot Grayling, Michigan.

De Interstate 75 volgt min of meer dezelfde route als de US 127, maar verloopt over het algemeen iets oostelijker, met name tussen Chattanooga en Cincinnati volgt de US 127 een wat meer directe route dan de I-75, evenals tussen Toledo en Grayling, waar de I-75 een omweg maakt via Detroit. Met name in Michigan is een vrij groot deel van de US 127 als freeway uitgebouwd. In Michigan verbindt de US 127 diverse steden met elkaar.

Referenties