US 12 in Idaho

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
US 12
Begin Lewiston
Einde Lolo Pass
Lengte 172 mi
Lengte 278 km
Route

Washington

Lewiston

Orofino

Kooskia

Montana

De US 12 is een US Highway in de Amerikaanse staat Idaho. De weg vormt een oost-westroute door het noorden van de staat, vanaf de grens met Washington bij Lewiston door de Rocky Mountains naar de Lolo Pass op de grens met Montana. De route is 278 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Snake River Bridge in Lewiston op de grens met Oregon.
De US 12 nabij Lolo Pass.

In de stad Lewiston komt de US 12 in Washington vanaf Walla Walla de staat Idaho binnen en loopt dan door de 31.000 inwoners tellende stad. De grens wordt gevormd door de belangrijke Snake River. De US 12 verloopt dan naar het oosten en steekt de Clearwater River over, waarna een korte dubbelnummering met de US 95 ontstaat, de weg vanaf Coeur d'Alene in het noorden naar de hoofdstad Boise in het zuiden. De weg volgt dan een mooie route door een ondiepe canyon naar het oosten. Dit deel van Idaho is nog enigszins bevolkt met redelijk wat dorpjes en kleine stadjes in de omgeving. De grootste plaats op de rest van de route is het 3.000 inwoners tellende stadje Orofino. Men kruist voor de rest van de route ook geen andere US Highways meer, wel wat state routes. De weg buigt dan wat naar het zuiden af, en volgt het dal van de Clearwater River. Vanaf Kooskia draait de weg naar het oosten en gaat dan de Clearwater Mountains in. De weg volgt dan de Lochsa River en het landschap wordt snel bergachtiger. De bergen rondom reiken tot ongeveer 2100 meter. Dit is het Clearwater National Forest. Het dal van de Lochsa River is vrij smal, met onbewoonde zijdalen. De weg kent dan over grote afstanden ook vrijwel geen zijwegen. Dorpjes liggen er ook amper op de route en de weg is vrij rustig, maar nog wel een doorgaande route. De weg slingert veel en is geen snelle route. Ondertussen stijgt men ook langzaam. Men bereikt dan op de grens met Montana de 1595 meter hoge Lolo Pass. De US 12 in Montana gaat dan verder naar de stad Missoula.

Geschiedenis

De US 12 werd in 1926 gecreëerd, maar verliep destijds nog niet in Idaho. In 1962 werd de route vanaf Missoula, Montana, westwaarts verlengd naar Lewiston in Idaho. Dit volgde op het gereedkomen van de weg in Idaho dat jaar. De US 12 is tijdens de Tweede Wereldoorlog aangelegd door gevangenen van het Kooskia Internment Camp. In 1967 volgde een verdere verlenging in de staat Washington. Het deel over de Lolo Pass is pas in de jaren '60 aangelegd en was de laatste U.S. Highway die werd aangelegd. Het oostelijk deel van de US 12 voert door erg afgelegen gebied, met geen plaatsen op de route voor meer dan 100 kilometer.

De US 12 verliep oorspronkelijk door het centrum van Kooskia. In 1963 is een 2 kilometer lange bypass ten noorden van de Clearwater River aangelegd die op 25 september 1963 werd geopend.[1]

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 6.200 voertuigen tussen de grens met Washington en Lewiston en 22.000 voertuigen in Lewiston zelf. Oostelijk van Lewiston rijden nog 11.000 voertuigen op het vierstrooks deel, wat oostelijker daalt naar 3.400 voertuigen tot Orofino en 1.800 tot 2.000 voertuigen tot Kooskia. Het lange deel vanaf Lowell tot de grens met Montana verwerkt slechts zo'n 550 voertuigen per etmaal.

Referenties

Interstates en US Highways in Idaho

Interstate 15Interstate 84Interstate 86Interstate 90Interstate 184

US 2US 12US 20US 26US 30US 89US 91US 93US 95

U.S. Highway 12

WashingtonIdahoMontanaNorth DakotaSouth DakotaMinnesotaWisconsinIllinoisIndianaMichigan