US 12 in Michigan

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
US 12
Begin Michiana
Einde Detroit
Lengte 209 mi
Lengte 336 km
Route

Indiana

Michiana

New Buffalo

Niles

White Pigeon

Sturgis

Coldwater

Quincy

Cement City

Saline

Ann Arbor

Ypsilanti

Wayne

Dearborn

Detroit

De US 12 is een US Highway in de Amerikaanse staat Michigan. De weg vormt een oost-westroute door het zuiden van de staat, tussen Michiana aan de grens met Indiana tot aan het centrum van Detroit. De route is 336 kilometer lang.

Routebeschrijving

Southern Michigan

De US 12 in Indiana steekt in Michiana de grens met Michigan over en komt vanuit Chicago. De weg verloopt dan door de laatste voorsteden van Chicago en kruist bij New Buffalo de Interstate 94. De weg verloopt dan pal naar het oosten door een redelijk vlak gebied met landbouwvelden en kleine bossen. Bij het stadje Niles kruist men de US 31. Rondom Niles vormt de US 12 een ongelijkvloerse randweg met 2x2 rijstroken. De weg verloopt dan verder naar het oosten, op korte afstand van de grens met Indiana. In dit gebied bevinden zich veel kleine meertjes. Grote plaatsen liggen hier niet op de route. De Interstate 80 in Indiana verloopt slechts een kilometer of 4 zuidelijker. De weg is dan kortstondig dubbelgenummerd met de US 131. Vanaf het stadje Sturgis buigt de weg wat naar het noordoostent af en bereikt dan de Interstate 69 bij Coldwater. Het landschap wordt hier gevormd door een gridpatroon van kleine wegen met elke mijl een kruising. In het dorp Somerset volgt een kruising met de US 127 en tevens eindigt hier de US 223 uit Toledo. De weg vervolgt dan zijn route naar het oosten door een licht glooiend landbouwgebied en kruist dan net ten zuiden van Ann Arbor de US 23 en de Interstate 94.

Detroit

Ann Arbor is een redelijk grote plaats ten westen van Detroit, maar die nog niet direct aan het stedelijk gebied van Detroit is vastgegroeid. Het centrum van Detroit ligt nog zo'n 60 kilometer oostelijker. Langs Ypsilanti is de weg kortstondig dubbelgenummerd met I-94, waarna de US 12 een brede boulevard met 2x2 rijstroken door de westelijke voorsteden van Detroit vormt. De eerste voorstad is Canton. Tevens kruist men hier de Interstate 275, de westelijke bypass van Detroit. De weg volgt dan de loop van een kleine rivier, verder Detroit in. In het westen van Dearborn kruist men de US 24, de brede 6 tot 8-strooks Telegraph Road. In Dearborn kruist men ook de SR-39, de Southfield Freeway, een noord-zuidsnelweg vanaf Allen Park naar Southfield, door de westelijke wijken van Detroit. Men gaat dan de stad Detroit zelf in en kruist de Interstate 94 voor de laatste maal. De US 12 is dan een brede urban arterial met 4 tot 6 rijstroken. De omgeving verandert snel van vrijstaande woningen naar vervallen gebouwen en lege percelen waar ooit huizen stonden, een fenomeen dat 'Urban Prairie' heet en zich overal in Detroit voordoet. De US 12 telt dan zelfs 8 rijstroken en verloopt door lege gebieden, midden in Detroit. Men kruist dan de Interstate 75. Daarna kruist men de SR-10, de Lodge Freeway die naar Southfield in het noordwesten loopt. De US 12 eindigt dan in het centrum van Detroit.

Geschiedenis

De US 12 werd in 1926 gecreëerd. Het oostelijk eindpunt is altijd al Detroit geweest, met slechts minimale aanpassingen aan het exacte eindpunt in het centrum van Detroit in de jaren daarna. Het is thans de enige US Highway die nog door Downtown Detroit loopt. Al in 1942 werd het eerste deel van wat later de I-94 zou worden in Detroit geopend. Gedurende de jaren '60 is de rest van de I-94 geopend, waarbij de laatste ontbrekende schakel in 1972 werd opengesteld, waarmee het doorgaande belang van de US 12 volledig kwam te vervallen.

Verkeersintensiteiten

De weg verwerkt redelijk wat verkeer, met zo'n 5.000 tot 8.000 voertuigen per etmaal buiten Detroit. In Detroit is de weg veel drukker, tot wel 50.000 voertuigen op het gelijkvloerse gedeelte met 8 rijstroken.

Referenties


Interstates en US Highways in de staat Michigan

Interstate 69Interstate 75Interstate 94Interstate 96Interstate 194Interstate 196Interstate 275Interstate 296Interstate 375Interstate 475Interstate 496Interstate 675Interstate 696

US 2US 10US 12US 23US 24US 31US 41US 45US 127US 131US 141US 223

Detroit

U.S. Highway 12

WashingtonIdahoMontanaNorth DakotaSouth DakotaMinnesotaWisconsinIllinoisIndianaMichigan