US 12 in North Dakota

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
US 12
Begin Marmarth
Einde Haynes
Lengte 88 mi
Lengte 141 km
Route

Montana

Bowman

Hettingen

South Dakota

De US 12 is een US Highway in de Amerikaanse staat North Dakota. De weg vormt een oost-westroute door het zuidwesten van de staat, door een afgelegen gebied. De weg loopt in zuidoostelijke richting en komt niet door grotere plaatsen. De route is 141 kilometer lang.

Routebeschrijving

In de buurt van Marmarth komt de US 12 in Montana vanuit Miles City de staat North Dakota binnen op zo'n 900 meter hoogte. Dit gebied bestaat uit badlands, een geërodeerd gebied met lage kliffen. Dit deel is onderdeel van de High Plains en men heeft eindeloze uitzichten over de vlakten. Hier vindt vooral wat landbouwplaats door grote ranches. In Bowman kruist men de US 85, de weg vanaf Williston in het noorden naar Belle Fourche in South Dakota. Het gebied is licht glooiend zonder bos. De weg loopt steeds dichter naar de grens met South Dakota en kruist deze voorbij Haynes, een gehucht. De US 12 in South Dakota gaat dan verder richting Mobridge.

Geschiedenis

De US 12 werd in 1926 gecreëerd. De route in North Dakota is sindsdien niet meer aangepast. Aangezien de US 12 voor de staat North Dakota nauwelijks belang heeft, is de route ook niet opgewaardeerd en een enkelbaans weg gebleven.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 800 voertuigen bij de grens met Montana, stijgend naar maximaal 1.500 voertuigen ten westen van Reeder en 700 voertuigen op de grens met South Dakota.

Referenties


Interstates en US Highways in de staat North Dakota

Interstate 29Interstate 94Interstate 194

US 2US 10US 12US 52US 81US 83US 85US 281

U.S. Highway 12

WashingtonIdahoMontanaNorth DakotaSouth DakotaMinnesotaWisconsinIllinoisIndianaMichigan