US 136

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
US 136
Begin Edison
Einde Speedway
Lengte 804 mi
Lengte 1.294 km
Route

Edison

Keokuk

Rantoul

Danville

Speedway

De US 136 is een US Highway in de Verenigde Staten, gelegen in de staten Nebraska, Missouri, Iowa, Illinois en Indiana. De weg vormt een oost-westroute vanaf Edison via Keokuk naar Speedway en is secundair in karakter. De US 136 is 1.294 kilometer lang.

Route

US 136 in Nebraska

De US 136 begint in Edison in het zuiden van centraal-Nebraska. De weg verloopt oostwaarts door het zuiden en zuidoosten van de staat zonder grotere plaatsen aan te doen. Op de grens met Missouri steekt men de Missouri River over.

US 136 in Missouri

De US 136 doorkruist het noorden van de staat Missouri, opnieuw zonder grotere plaatsen aan te doen. Een groot deel van de route loopt op korte afstand parallel aan de grens met Iowa.

US 136 in Iowa

De US 136 doorkruist kortstondig de staat Iowa, door het stadje Keokuk. Ook steekt men er de Mississippi River over.

US 136 in Illinois

Vervolgens loopt de US 136 oostwaarts door het midden van de staat Illinois, precies tussen alle grote steden door. Alleen Rantoul en Danville zijn wat grotere plaatsen op de route. De weg verloopt door vlak prairiegebied.

US 136 in Indiana

In Indiana verloopt de US 136 direct parallel aan de Interstate 74 in Indiana en eindigt in Speedway, een voorstad van Indianapolis.

Geschiedenis

De US 136 is een laatkomer binnen de US Highways en werd in 1951 aan het netwerk toegevoegd. De route verliep oorspronkelijk van St. Joseph, Missouri tot Indianapolis. Al vrij snel in 1960 werd het beginpunt gewijzigd naar Edison, Nebraska en liep daardoor een eind over de High Plains ten westen van de Missouri River. In 1991 werd het eindpunt in Indianapolis gewijzigd naar het nabijgelegen Speedway.

Er zijn geen Interstate Highways direct parallel aan de US 136 aangelegd, behalve in Illinois en Indiana waar de Interstate 74 parallel aan de US 136 loopt tussen Danville en Indianapolis.

Referenties