US 150

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
US 150
Begin Moline
Einde Mount Vernon
Lengte 571 mi
Lengte 919 km
Route

Moline

Peoria

Bloomington

Terre Haute

Louisville

Mount Vernon

De US 150 is een US Highway in de Verenigde Staten, gelegen in de staten Illinois, Indiana en Kentucky. De weg vormt een diagonale oost-westroute vanaf Moline via Peoria en Louisville naar Mount Vernon en is 919 kilometer lang.

Route

US 150 in Illinois

De US 150 begint in de stad Moline, onderdeel van de Quad Cities aan de Mississippi River. De weg verloopt zuidoostwaarts, in Illinois vrijwel de gehele route op korte afstand parallel aan de Interstate 74 in Illinois, via Peoria, Bloomington en Danville. Het laatste deel voert zuidwaarts.

US 150 in Indiana

In Indiana doorkruist de US 150 het zuidwesten van de staat en doet er geen grotere steden aan. Men bereikt dan New Albany, een voorstad van Louisville.

US 150 in Kentucky

In Kentucky komt men door de stad Louisville, waarna de weg verder zuidoostwaarts voert en bij Mount Vernon op de Interstate 75 in Kentucky eindigt.

Geschiedenis

De US 150 was één van de oorspronkelijke US Highways van 1926 en liep destijds van Shoals naar New Albany, geheel in de staat Indiana. In 1934 werd het beginpunt gewijzigd naar Rock Island en het eindpunt naar Mount Vernon, Kentucky. In 1976 werd een kleine aanpassing doorgevoerd in de Quad Cities, waarbij het eindpunt is verlegd van Rock Island naar het nabijgelegen Moline.

Op het noordelijk deel van de route is de Interstate 74 in Illinois bijna overal op korte afstand parallel aan de US 150 aangelegd, van Moline tot Danville. Zuidelijker zijn geen snelwegen parallel aan de US 150 aangelegd.

Referenties