US 163 in Utah

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
US 163
Begin Monument Valley
Einde Bluff
Lengte 37 mi
Lengte 60 km
Route

Arizona

Mexican Hat

Bluff

De US 163 is een US Highway in de Amerikaanse staat Utah. De weg vormt een oost-westroute die in noordoostelijke richting loopt in het uiterste zuidoosten van de staat, vanaf de grens met Arizona tot aan de kruising met de US 191 in Bluff. De weg is 60 kilometer lang.

Routebeschrijving

De US 163 in Monument Valley.

In de desolate Monument Valley komt de US 163 in Arizona vanaf Kayenta de staat Utah binnen. Dit gebied bestaat uit het bekende westernimago van de Verenigde Staten; de platte rotsen die hoog boven het landschap uittorenen. De weg loopt naar het noordoosten door de woestijn en komt maar door één plaatsje: Mexican Hat. Mexican Hat bestaat uit niet meer dan een paar huizen, motels en wegrestaurants. De weg loopt dan door een spectaculair rotsgebergte en eindigt dan op de US 191, de weg vanaf Douglas in zuidelijk Arizona naar Moab in het noorden.

Geschiedenis

De streek waar de US 163 doorheen loopt was één van de meest onontgonnen streken van Utah. In het oosten van de staat was een noord-zuidroute via Moab en Monticello die zuidwaarts geleidelijk een steeds meer geïmproviseerd karakter kreeg en was nog nergens verhard. De weg eindigde oorspronkelijk op de San Juan River bij Bluff, vanwaar er geen wegen verder meer waren. In de jaren '20 is een onverharde weg tussen Bluff en Mexican Hat aangelegd, en later verder tot in Arizona. Dit was ook de State Highway 47. Deze streek kreeg voor de Tweede Wereldoorlog geen prioriteit, er waren geen verharde wegen in het zuidoosten van Utah tot na de oorlog.

In kaarten van de jaren '40 werd aangegeven dat reizigers water moesten meenemen op de route door Monument Valley. Dit was een droge regio met geen voorzieningen en de route was een onverharde zandweg die vaak slecht begaanbaar was. Midden jaren '50 is de weg geasfalteerd tussen Bluff en Mexican Hat, eind jaren '50 ook door Monument Valley tussen Mexican Hat en de grens met Arizona.

In 1970 werd de nummering van de US Highways in de grensregio's van Utah, Arizona, New Mexico en Colorado aangepast, hierbij werd ook de US 163 geïntroduceerd. De US 163 verliep op dat moment veel verder noordwaarts, tot aan I-70 (US 6/50) bij Crescent Junction, een meer dan 300 kilometer lange route. Het nummer US 163 is een anomalie, aangezien het geen aftakking van de US 63 is, die veel oostelijker is gelegen in de Verenigde Staten.

De US 163 wordt sinds 1983 niet meer bewegwijzerd ten noorden van Bluff, gezien het feit dat dit gehele traject dan dubbelgenummerd zou zijn met de US 191, die in 1981 geïntroduceerd werd op deze route.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks steken 2.000 voertuigen de grens met Arizona over, maar dit daalt tot slechts 600 voertuigen naar de US 191, aangezien het gros toeristenverkeer is wat in Monument Valley blijft.

Referenties


Interstates en US Highways in de staat Utah

Interstate 15Interstate 70Interstate 80Interstate 84Interstate 215

US 6US 40US 50US 89US 91US 163US 189US 191US 491

Salt Lake City

U.S. Highway 163

ArizonaUtah