US 16 in South Dakota

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
US 16
Begin Custer
Einde Rapid City
Lengte 69 mi
Lengte 111 km
Route

Wyoming

Custer

Rapid City

De US 16 is een US Highway in de Amerikaanse staat South Dakota. De weg vormt een oost-westroute door het westen van de staat, vanaf de grens met Wyoming tot Rapid City. De US 16 is in South Dakota 111 kilometer lang.

Routebeschrijving

Het 'Keystone Wye' knooppunt tussen de US 16 en US 16A nabij Keystone.

De US 16 in Wyoming komt vanuit Newcastle en voert door de Black Hills naar Rapid City. De regio kent nogal wat toeristische bestemmingen, zoals Mount Rushmore, dat maar een paar kilometer van de US 16 af ligt, evenals Wind Cave National Park, dat wat meer naar het zuiden ligt. Het laatste deel van de US 16 tot Rapid City is een divided highway met 2x2 rijstroken. De US 16 loopt dwars door Rapid City en is met de Interstate 190 in South Dakota dubbelgenummerd tot aan de Interstate 90.

US 16 Alternate

De spiraalbruggen van de US 16A ten zuiden van Keystone.

In de Black Hills kent de US 16 een 59 kilometer lange alternate route tussen Custer en Keystone. Dit is een schilderachtige route door de bergen en verloopt vlak langs Mount Rushmore. De US 16A voert over een ruim 1600 meter hoge bergrug vanwaar men uitzicht heeft over Mount Rushmore. Tevens kent de weg deels gesplitste rijbanen ten zuiden van Keystone. Ook zijn hier enkele spiraalbruggen. Het landschap bestaat uit rotsachtig terrein en de US 16A heeft hier meerdere tunnels. De weg is een toeristische bestemming op zichzelf.

Geschiedenis

Mount Rushmore, gezien vanaf de Iron Mountain (US 16A).

De US 16 werd in 1926 gecreëerd en eindigde toen helemaal in Detroit. De route is vanaf eind jaren '70 fors ingekort, en eindigde in 1979 in Sioux Falls, en sinds 1980 in Rapid City om een onnodige dubbelnummering met de I-90 tussen Rapid City en Sioux Falls te voorkomen.

Ten zuiden van Keystone is in de jaren '30 de Iron Mountain Road aangelegd, een toeristische route door de bergen nabij Mount Rushmore. Bijzonder hierbij zijn de spiraalbruggen, ter plaatse 'pigtail bridges' genoemd. Van de 9 spiraalbruggen in de Verenigde Staten zijn er 3 in de US 16A gelegen.

In de tweede helft van de jaren '60 is de US 16 in de Black Hills naar een 2x2 divided highway verbreed. Hiervoor is het zogenoemde 'Keystone Wye' knooppunt aangelegd tussen de US 16 en US 16A in 1966. Dit bestaat uit een knooppunt met 3 niveau's, waaronder een houten boogbrug. Het is één van de meest markante objecten in South Dakota. Eind jaren '80 is de US 16A bij Keystone naar 2x2 rijstroken verbreed.

Vanaf 1997 werd de US 16 ten zuiden van Rapid City naar een 2x2 divided highway verdubbeld, die de Heartland Expressway heet.[1] Op 28 augustus 2014 volgde de openstelling van het laatste deel dubbelbaans van de Heartland Expressway in South Dakota.[2]

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 1.200 voertuigen ter hoogte van de grens met Wyoming, stijgend naar 5.700 voertuigen op de divided highway naar Rapid City.

Referenties

Interstates en US Highways in de staat South Dakota

U.S. Highway 16

WyomingSouth Dakota