US 191 Summit

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
US 191
Hoogte (ft) 8,428 ft
Hoogte (m) 2.569 m
Gebergte Uinta Mountains
Verkeersintensiteit 1.600 mvt/etmaal
Locatie kaart

De US 191 Summit is een ongenaamde bergpas in de Amerikaanse staat Utah. De bergpas is onderdeel van de US 191 in Utah en is 2.569 meter hoog.

Kenmerken

De US 191 Summit is een noord-zuid georiënteerde bergpas, op de grens van Uintah County en Daggett County. Het is de op één na hoogste bergpas van de US 191, na de Indian Creek Summit. De pasroute verbindt Vernal in het zuiden met Manila en Rock Springs in Wyoming. De bergpas ligt in het uiterste noordoosten van Utah en is de enige verbinding vanaf Daggett County naar de rest van Utah.

Vanaf Vernal verloopt de pasweg eerst door vlak gebied, gevolgd door lage bergruggen met woestijnkarakter, gevolgd door een vrij steile helling naar de pashoogte, die weer vrij vlak is. De afdaling aan de noordzijde in Daggett County is geleidelijker. In Daggett County splitst de weg zich in een aftakking naar de county seat Manila en de grotere plaats Rock Springs in het zuiden van Wyoming. De bergpas wordt in de winter open gehouden vanwege het belang voor de ontsluiting van Daggett County en voor doorgaand verkeer in oost-Utah.

Geschiedenis

De weg over de bergpas is in 1926 opengesteld, maar was nog tot in de jaren '50 onverhard, wat ervoor zorgde dat Daggett County één van de slechtst bereikbare gebieden van Utah was. Na de jaren '50 nam het belang van de route toe vanwege noord-zuidverkeer naar het zuidwesten van Wyoming. Sinds 1981 is de weg als de US 191 genummerd. Daarvoor was de weg als de State Route 44 genummerd.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 1.600 voertuigen over de bergpas, meer voertuigen dan Daggett County inwoners heeft.

Referenties