US 19 in Georgia

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
US 19
Begin Thomasville
Einde Ivy Log
Lengte 321 mi
Lengte 516 km
Route

Florida

Thomasville

Meigs

Camilla

Albany

Leesburg

Americus

Ellaville

Butler

Thomaston

Griffin

Hampton

Jonesboro

Atlanta

Sandy Springs


freeway

→ Atlanta Beltway

Abernathy Road

Sandy Springs

Roswell

Alpharetta

Suwanee

Cumming

Coal Mountain


Roswell

Alpharetta

Milton

Cumming

Dahlonega

Blairsville

North Carolina

De US 19 is een US Highway in de Amerikaanse staat Georgia. De weg verloopt noord-zuid door het midden van de staat, vanaf Thomasville bij de grens met Florida, tot aan Ivy Log, aan de grens met Tennessee. Ondertussen doet men de stad Albany, en de metropool Atlanta aan. Ten noorden van Atlanta is de US 19 een belangrijke autosnelweg met een lengte van 50 kilometer. De totale route is 516 kilometer lang.

Routebeschrijving

Southern Georgia

De US 19/US 82 rond Albany.

Even ten zuiden van Thomasville komt de US 19 de staat binnen vanuit Florida en de weg is uitgevoerd als een 2x2 divided highway. De US 19 is een belangrijke binnendoorroute in de staat Georgia. In Thomasville kruist men de US 84, die van Dothan in Alabama naar Valdosta aan I-75 loopt. Tevens kruist men hier de US 319, die vanuit Tallahassee, de hoofdstad van Florida, naar Tifton aan I-75 in het noordoosten loopt. Dit gebied in zuidelijk Georgia is een afwisseling van bossen en weilanden. Veel hoogteverschillen zijn er niet. De US 19 is praktisch een autosnelweg met 2x2 rijstroken en vluchtstroken, alleen kleine aansluitingen zijn gelijkvloers. Bij Albany is de weg zelfs een freeway. Albany is een regiostad met 70.000 inwoners. Hier kruist men de US 82, die van Georgetown naar Brunswick aan de kust loopt. Ten noorden van Albany versmalt de weg tijdelijk naar een enkelbaans hoofdweg, maar vanaf Americus is de weg alweer met 2x2 rijstroken uitgerust. Hier kruist men de US 280, die van Richland naar Cordele aan I-75 loopt.

Het gebied wordt langzaamaan dichter bebost en ook wat glooiender. Even ten noorden van Butler kruist men de US 80, die vanaf Columbus naar Macon loopt, beide grotere steden in de staat. Rondom Griffin is de weg weer even autosnelweg en loopt de US 19 samen met de US 41 tot aan Atlanta.

Atlanta

In Atlanta is de US 19 onderdeel van het stedelijk wegennet. In het noorden van Atlanta gaat de State Route 400 over in de US 19, bij het knooppunt met de Interstate 285, de ringweg van Atlanta. Dit gedeelte heet de Turner McDonald Parkway en telt 2x4 rijstroken. Men passeert door de voorstad Sandy Springs en door vele andere kleinere voorsteden ten noorden van Atlanta. Ook dit gebied is dichtbebost, evenals de gehele agglomeratie Atlanta. Een andere grote voorstad is Roswell, met 100.000 inwoners. De US 19 ontsluit een behoorlijk groot voorstedelijk gebied en is derhalve behoorlijk druk. Na Alpharetta versmalt de weg naar 2x3 rijstroken. De laatste voorstad is Cumming, op 60 kilometer van het centrum van Atlanta. Daarna gaat de autosnelweg over in een gelijkvloerse 2x2 divided highway.

Northern Georgia

Het gebied ten noorden van Atlanta wordt steeds heuvelachtiger, dit zijn de uitlopers van de Appalachian Mountains. In dit gebied ligt een groot stuwmeer. Het gebied wordt ook steeds dichter bebost. De weg stijgt ook langzaam. De weg wordt landschappelijk zeer mooi en loopt op 700 meter hoogte. Dit gebied is zeer dunbevolkt, zonder dorpen of andere wegen. De weg kent zelfs haarspeldbochten. Men komt vlak langs het hoogste punt van Georgia, Brasstown Bald, met 1458 meter hoogte. In het gehucht Ivy Log steekt men de grens met North Carolina over. De US 19 in North Carolina gaat verder naar Murphy.

Geschiedenis

In 1926 werd de US 19 gecreëerd, het zuidelijke eindpunt was destijds Lawrenceville, net ten oosten van Atlanta. In 1928 werd het eindpunt gewijzigd naar Thomasville in het zuiden van Georgia en in 1929 werd de route verder verlengd tot Tallahassee, Florida waarmee de huidige route in Georgia vorm kreeg.[1]

De US 19 is met name in de regio Atlanta van significant stedelijk belang en is een belangrijke invalsweg van de zuidelijke en noordelijke voorsteden. Een vrij groot deel van de US 19 is ook met 2x2 rijstroken aangelegd, met name tussen Albany en Atlanta en zuidelijker vanaf de grens met Florida tot Albany. In Albany is de bypass, waarover ook de US 82 loopt, een korte freeway. In de noordelijke voorsteden van Atlanta is de US 19 ook uitgebouwd als freeway.

Southern Georgia

Al begin jaren '60 is de oostelijke omlegging van Thomasville gerealiseerd, direct met 2x2 rijstroken. Ook is toen een oostelijke omlegging van Albany gerealiseerd, die op dat moment echter nog als een state route genummerd was, omdat US 19 nog de oude route de stad in volgde. Kort daarna werd de US 19 over de bypass geleid. Midden jaren '60 is ook een omlegging buiten het centrum van Camilla gerealiseerd als 2x2 divided highway. Omstreeks 1976 is de freeway bypass van Albany in gebruik genomen. Dit was vooral een bypass voor oost-westverkeer op de US 82, maar ook verkeer op de US 19 maakt er gebruik van.

In de jaren '80 is begonnen om de US 19 tussen de grens met Florida en Albany integraal naar 2x2 rijstroken te verbreden, grotendeels over een nieuw tracé ten oosten van de oude US 19. Midden jaren '80 was de noordelijke helft hiervan voltooid en eind jaren '80 was de hele route tussen Thomasville en Albany met 2x2 rijstroken uitgerust. Eind jaren '90 is het zuidelijkste deel tussen de grens met Florida en Thomasville naar 2x2 rijstroken verbreed.

Central Georgia

Het grootste deel van de US 19 tussen Albany en de regio Atlanta is vrij laat naar 2x2 rijstroken verbreed. Alleen het deel tussen Griffin en Atlanta is al een stuk eerder naar een 2x2 divided highway verbreed, dit was voordat I-75 werd aangelegd de primaire invalsweg van Atlanta vanaf het zuiden. Dit deel is al in de jaren '50 naar 2x2 rijstroken verbreed. Eind jaren '60 is de bypass van Griffin aangelegd, deels op freeway-profiel.

Pas in de tweede helft van de jaren '80 is begonnen om de rest van het 200 kilometer lange traject van de US 19 tussen Albany en Griffin naar 2x2 rijstroken te verbreden. Dit werd grotendeels vanuit het Governor's Road Improvement Program uitgevoerd. Als eerste werd de noordelijke invalsweg van Albany eind jaren '80 naar 2x2 rijstroken verbreed. Begin jaren '90 is het deel tussen Thomaston en Griffin naar 4 rijstroken verbreed, veelal op een wat smal profiel. Eind jaren '90 en begin jaren 2000 is het deel tussen Butler en Thomaston naar 2x2 rijstroken verbreed. Rond 1999 is ook een bypass van Leesburg gerealiseerd, omstreeks 2008 is het deel tussen Leesburg en Smithville naar 2x2 rijstroken verbreed, inclusief een omlegging van Smithville. Omstreeks 2009 is het traject van Smithville naar Americus naar 2x2 rijstroken verbreed. In de periode 2007-2009 is ook op grote schaal een verdubbeling uitgevoerd tussen Americus en Butler. Hiermee was de verdubbeling van de US 19 in het centrale deel van Georgia voltooid.

Regio Atlanta

De autosnelweg in Atlanta ging omstreeks 1970 in aanleg, om de snelgroeiende noordelijke voorsteden, met name Sandy Springs, Roswell en Alpharetta, te faciliteren. Op 24 mei 1971 werd het eerste deel vanaf I-285 tot Alpharetta opengesteld. In 1972 opende de bypass van Alpharetta voor het verkeer en in 1976 opende een verlenging tot aan de zuidkant van Cumming voor het verkeer. In 1977 was de verlenging tot Coal Mountain gereed.

nadien is de snelweg in 1989 naar 2x4 rijstroken verbreed, alleen ten noorden van Alpharetta liggen nog de originele 2x2 rijstroken. Hier is een ruimtereservering voor meer rijstroken mocht dat nodig zijn. Het belangrijkste knelpunt was het substandaard knooppunt met I-285 in Sandy Springs.

In november 2015 begonnen werkzaamheden om de SR-400 tussen McFarland Parkway en Bald Ridge Marina Road bij Cumming naar 2x3 rijstroken te verbreden.[2] Dit deel is 14 kilometer lang. Op 5 oktober 2016 opende al 3 kilometer met 3 rijstroken.[3] Op 18 september 2017 opende het laatste deel met 3 rijstroken richting noorden[4] en op 3 januari 2018 opende het laatste deel met 3 rijstroken richting zuiden.[5]

Tussen 2016 en 2023 is het knooppunt tussen I-285 en State Route 400 / US 19 aan de noordkant van Atlanta opgewaardeerd. Het project omvatte ook 7 kilometer van I-285 rond het knooppunt. Er zijn extra flyovers aangelegd, verkeersstromen zijn ontweven en linkse invoegers zijn verwijderd. I-285 kreeg met het project ook een parallelstructuur tussen Roswell Road en Ashford-Dunwoody Road.[6] De werkzaamheden begonnen op 3 november 2016[7] en waren in december 2023 grotendeels voltooid. Het project kostte circa $ 800 miljoen.[8]

Een volgend project is de bouw van express lanes op SR-400 tussen I-285 en McFarland Parkway in Alpharetta.[9] Het plan omvat 2x2 express lanes op viaducten tussen I-285 en Spalding Drive in Sandy Springs, en 2x2 express lanes op maaiveld tussen Spalding Drive en McGinnis Ferry Road in Alpharetta, het noordelijkste deel kent dan 2x1 express lane tussen McGinnis Ferry Road en het eindpunt ter hoogte van McFarland Parkway. Het gehele project is 27 kilometer lang, waarvan 23 kilometer 2x2 express lanes krijgt. In 2018 sprak men van een realisatie van de express lanes vanaf 2021, maar in augustus 2021 werd de aanbesteding afgeblazen, waardoor de start van het project onzeker is geworden.[10]

Northern Georgia

In Northern Georgia verliep de US 19 oorspronkelijk van Cumming naar Dahlonega via Dawsonville, later is een nieuw 2x2 tracé oostelijker aangelegd, via een kortere route. Deze omlegging kwam begin jaren '80 gereed en was een verlenging van de freeway uit Atlanta. De oude route is tegenwoordig als de State Route 9 genummerd.

Verder zijn er in de Appalachian Mountains in het noorden van Georgia geen grote upgrades uitgevoerd. De US 19 verloopt over de circa 950 meter hoge Neels Gap, dit is een bochtige enkelbaans weg.

Referenties

Freeways in Atlanta

Interstate 20Interstate 75Interstate 85Interstate 285Interstate 575Interstate 675Interstate 985

US 19 Turner McDonald ParkwayUS 78SR-141 Peachtree Industrial BoulevardSR-154 Lakewood FreewaySR-316SR-400


Ronald Reagan ParkwayCanton Road ConnectorSugarloaf Parkway

Interstates en US Highways in de staat Georgia

Interstate 16Interstate 20Interstate 24Interstate 59Interstate 75Interstate 85Interstate 95Interstate 185Interstate 285Interstate 475Interstate 516Interstate 520Interstate 575Interstate 675Interstate 985

US 1US 11US 17US 19US 23US 25US 27US 29US 41US 76US 78US 80US 82US 84US 129US 221US 278US 280US 301US 319US 341US 378US 411US 441

AtlantaSavannah

U.S. Highway 19

FloridaGeorgiaNorth CarolinaTennesseeVirginiaWest VirginiaPennsylvania