US 19 in West Virginia

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
US 19
Begin Bluefield
Einde Star City
Lengte 255 mi
Lengte 410 km
Route

Virginia

Bluefeld

Princeton

Beckley

Hico

Summersville

Sutton

Weston

Clarksburg

Fairmont

Morgantown

Pennsylvania

De US 19 is een US Highway in de Amerikaanse staat West Virginia. De weg vormt een noord-zuidroute door het midden van de staat, vanaf de grens met Virginia via Beckley, Clarksburg en Morgantown naar de grens met Pennsylvania. De US 19 is in West Virginia 410 kilometer lang.

Routebeschrijving

De US 19 in Princeton.

De US 19 verloopt noord-zuid door West Virginia, grotendeels parallel aan I-77 en I-79.

Southern West Virginia

De US 19 begint op de grens met de staat Virginia, waar de US 19 in Virginia vanuit Bristol komt. De US 19 vormt daarna een stadsweg door Bluefield, de grootste plaats van zuidelijk West Virginia. De US 19 vormt min of meer de hoofdstraat van Bluefield, die echter verspreid ligt over meerdere valleien. De US 19 kent daarna een dubbelnummering met de US 460 tot het nabijgelegen Princeton. Dit deel is een 2x2 divided highway. Men kruist hier ook de US 52.

Noordelijk van Princeton volgt de US 19 een bochtige route van secundair karakter naar Beckley. Dit deel van de US 19 verloopt parallel aan de West Virginia Turnpike (I-77). Er ligt vrij veel verspreide bebouwing langs de US 19, die daardoor een trage route vormt. De US 19 voert daarna door de stad Beckley, een grotere regioplaats. Hier is ook een indirecte aansluiting op de Interstate 64.

Central West Virginia

De New River Gorge Bridge.

Vervolgens vormt de US 19 een hoogwaardiger route tussen Beckley en I-79 bij Sutton. Dit 110 kilometer lange traject is een 2x2 divided highway en heeft incidenteel ongelijkvloerse aansluitingen. Nabij Fayetteville bevindt zich de New River Gorge Bridge, een 267 meter hoge boogbrug over de New River. De US 19 snijdt op deze route de omweg van I-77 naar I-79 via Charleston af. De US 19 voert ongeveer 70 kilometer ten oosten van Charleston langs, waarbij men ook de US 60 kruist. Nabij Sutton sluit de US 19 op de Interstate 79 aan.

Northern West Virginia

Vervolgens voert de US 19 als secundaire route parallel aan I-79. Ook dit gebied is bergachtig, met nauwe, bochtige dalen. De US 19 kruist bij Weston de US 33 en US 119. De US 19 verloopt via de regiostad Clarksburg, waar men de US 50 kruist. De US 19 houdt echter zijn secundaire karakter en verloopt via Fairmont naar Morgantown, de grootste plaats op het noordelijk deel van de route. De US 19 verloopt via het centrum van Morgantown en steekt de Monongahela River twee maal over. Ook kruist men de US 119 in het centrum van Morgantown nogmaals. Kort na Morgantown volgt de grens met de staat Pennsylvania, waarna de US 19 in Pennsylvania verder gaat naar Pittsburgh.

Geschiedenis

De US 19 werd in 1926 gecreëerd. Het was destijds één van de meest belangrijke noord-zuidroutes van West Virginia, vandaar dat ook al in 1954 het eerste deel van de West Virginia Turnpike tussen Princeton en Beckley werd opengesteld, waarmee de US 19 op dit traject al geen belang meer had voor doorgaand verkeer. Tussen 1967 en 1974 werd de I-79 parallel aan de US 19 aangelegd, waardoor dit deel ook geen doorgaand belang heeft.

Het centrale deel ligt tussen Beckley en Sutton, waar de US 19 een afsnijding vormt voor verkeer dat van I-77 naar I-79 wil, globaal de verkeersstroom vanaf Charlotte naar Pittsburgh. De route is 70 kilometer korter dan de snelwegroute via Charleston. Ook bespaart men er de tol tussen Beckley en Charleston mee.

Deze 70 kilometer lange route is Corridor L van het Appalachian Development Highway System. Volgens het oorspronkelijke plan zou alleen de zuidelijke helft tussen Beckley en de US 60 worden opgewaardeerd naar 2x2 rijstroken, later is besloten het hele traject tot I-79 bij Sutton te verdubbelen vanwege het belang voor doorgaand verkeer. De bouw van Corridor L begon in 1969 en was in 1978 min of meer compleet. In 1980 opende nog de aansluiting op de West Virginia Turnpike bij Beckley. Als onderdeel van dit project werd ook de New River Gorge Bridge aangelegd, bij openstelling in 1977 was dit de hoogste brug ter wereld.

Het deel tussen US 60 en I-79 bij Sutton is in die tijd als enkelbaans weg over een nieuw tracé aangelegd. Vanwege de populariteit van de US 19 om de route van I-77 naar I-79 af te snijden is besloten om het noordelijk deel van Corridor L ook naar 2x2 rijstroken te verbreden, wat gedurende de jaren '90 werd uitgevoerd en in 1998 gereed kwam. De kosten van de complete Corridor L zijn indertijd geraamd op $ 461 miljoen.[1]

Verkeersintensiteiten

Referenties

Interstates en US Highways in West Virginia

U.S. Highway 19

FloridaGeorgiaNorth CarolinaTennesseeVirginiaWest VirginiaPennsylvania