US 1 in Connecticut

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
US 1.svg
US 1 CT map.png
US 1
Begin Greenwich
Einde Pawcatuck
Lengte 117 mi
Lengte 189 km
Route

New York US 1.svg

Centrum.svg Greenwich

Centrum.svg Stamford

Centrum.svg Norwalk US 7.svg

Centrum.svg Bridgeport

Centrum.svg New Haven US 5.svg

Centrum.svg New London

Rhode Island US 1.svg

De US 1 is een US Highway in de Amerikaanse staat Connecticut. De weg vormt een oost-westverbinding, langs de kust, parallel aan de Interstate 95. De route doet het verstedelijkte gebied ten noordoosten van New York City aan, met steden als Stamford, Bridgeport en New Haven, en het wat rustiger gedeelte in oostelijk Connecticut. De route is 189 kilometer lang.

Routebeschrijving

Voorstedelijk New York

Bij Greenwich komt de US 1 in New York vanuit New York de staat Connecticut binnen, en is hier een vierstrooks hoofdweg, Putnam Avenue. Men komt door de zogenaamde Gold Coast, waar veel welvarende mensen wonen. Men komt eerst door Greenwich, een beboste stad aan het water. De weg loopt hier op korte afstand parallel van de Interstate 95, die het doorgaande verkeer van en naar New York City verzorgt. Men komt daarna door de stad Stamford, die een wat groter centrum is. De US 1 telt hier 6 rijstroken en heet hier Tresser Boulevard. Daarna loopt de US 1 even ten zuiden van de I-95, door de dure wijken langs de kust. Daarna kruist men de I-95 nogmaals en heet de weg Connecticut Avenue. De weg is hier een vierstrooks hoofdweg. In Norwalk kruist men de US 7, die hier een korte snelweg is richting Danbury in het noorden. Daarna komt men weer door beboste wijken met grote huizen. Men komt dan in Fairfield, waar de US 1 weer ten zuiden van de I-95 loopt.

Men komt dan in Bridgeport, met 138.000 inwoners één van de grootste steden van New York. Het vormt een agglomeratie opzich, wat gezien kan worden als onderdeel van de agglomeratie New York. De US 1 loopt door het centrum van Bridgeport, en er is een aansluiting met de SR-8, een doorgaande snelweg naar de stad Waterbury in het noorden. De weg steekt daarna de rivier de Housatonic over, en komt dan in het stedelijk gebied van New Haven, wat allemaal aan elkaar gegroeid is. De US 1 heet hier de Boston Post Road, en loopt weer ten noorden van de I-95 naar het centrum van New Haven. New Haven telt 124.000 inwoners en heeft een stedelijk gebied van 600.000 inwoners, wat vastgegroeid is aan het stedelijk gebied van New York. De US 1 gaat dan door het grote knooppunt van de I-95 met de Interstate 91, de snelweg naar Hartford. Ten oosten van New Haven raakt het gebied weer sterk bebost, maar nu zonder veel plaatsen en woonwijken.

Eastern Connecticut

De US 1 heet hier weer de Boston Post Road, en loopt op korte afstand parallel aan de Interstate 95. Bij Old Lyme voegt de US 1 even in op de I-95 om de rivier de Connecticut over te steken. Hier is ook een knooppunt met de SR-9, de snelweg naar Hartford. De weg loopt daarna verder door het beboste gebied, naar het stadje New London. De weg loopt door het centrum van New London, en voegt dan opnieuw in op de I-95 om de rivier de Thames naar Groton over te steken. Daarna volgen de laatste kilometers langs de kust naar Pawcatuck. De US 1 in Rhode Island gaat dan verder naar de stad Providence.

Geschiedenis

De US 1 volgt de route van de oude Boston Post Road, en oude Turnpikes. Deze wegen ontstonden rond 1800, en zijn later uitgebouwd naar US 1. Toen de Interstate 95 werd aangelegd, verloor de US 1 aan belangrijkheid, en is nu vooral een route voor mensen uit de wijken naar de centra en winkels. Voor doorgaand verkeer heeft de route amper belang meer, behalve wanneer er incidenten zijn op de I-95.

Referenties


Interstates en US Highways in de staat Connecticut

Interstate 84Interstate 91Interstate 95Interstate 291Interstate 384Interstate 395Interstate 691

US 1US 5US 6US 7US 44US 202

HartfordNew York City

US 1.svg U.S. Highway 1

FloridaGeorgiaSouth CarolinaNorth CarolinaVirginiaD.C.MarylandPennsylvaniaNew JerseyNew YorkConnecticutRhode IslandMassachusettsNew HampshireMaine

US 201.svg US 301.svg US 401.svg US 501.svg US 601.svg US 701.svg