US 1 in Rhode Island

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
US 1
Begin Westerly
Einde Pawtucket
Lengte 57 mi
Lengte 92 km
Route

Connecticut

Westerly

Kingston

East Greenwich

Cranston

Providence

Pawtucket

Massachusetts

De US 1 is een US Highway in de Amerikaanse staat Rhode Island. De weg vormt een noord-zuidroute door de staat, vanaf de grens met Connecticut via Providence naar de grens met Massachusetts. De US 1 is in Rhode Island 92 kilometer lang.

Routebeschrijving

De US 1 in Connecticut komt vanuit New London bij Westerly de staat Rhode Island binnen en is een divided highway met 2x2 rijstroken langs de zuidkust van de staat. Rondom Kingston zijn een paar ongelijkvloerse kruisingen en is de US 1 freeway-achtig. De US 1 draait dan naar het noorden en voert parallel aan de State Route 4 in Rhode Island richting het stedelijk gebied van Providence. Vanaf hier loopt de US 1 dichter parallel aan de Interstate 95 in Rhode Island, door bebouwd gebied. De US 1 voert door het centrum van Rhode Island, waar men de US 6 en US 44 kruist. De US 1 in Massachusetts gaat dan verder naar Boston.

Geschiedenis

De US 1 werd in 1926 gecreëerd. De route volgde de historische Boston Post Road van New York City naar Boston. De route is later grotendeels naar 4 rijstroken verbreed. De Interstate 95 in Rhode Island nam het belang van de US 1 over, wat in 1955 begon toen het eerste deel op de grens met Connecticut werd opengesteld. In 1969 opende het laatste deel van de I-95 in Rhode Island, waarmee het doorgaande belang van de US 1 volledig kwam te vervallen. De route is echter in het zuiden van Rhode Island nog wel van regionaal belang omdat de I-95 verder landinwaarts loopt.

Verkeersintensiteiten

Referenties


Interstates en US Highways in Rhode Island

Providence

U.S. Highway 1

FloridaGeorgiaSouth CarolinaNorth CarolinaVirginiaD.C.MarylandPennsylvaniaNew JerseyNew YorkConnecticutRhode IslandMassachusettsNew HampshireMaine