US 1 in Virginia

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
US 1
Begin Palmer Springs
Einde Arlington
Lengte 198 mi
Lengte 319 km
Route

North Carolina

South Hill

Petersburg

Richmond

Ashland

Fredericksburg

Triangle

Dale City

Alexandria

District of Columbia

De US 1 is een US Highway in de Amerikaanse staat Virginia. De weg vormt een noord-zuidroute door het oosten van de staat en verloopt parallel aan de autosnelwegen Interstate 85 en Interstate 95 en kent voor het grootste gedeelte van de route minimaal 2x2 rijstroken. De weg verbindt de centra van Petersburg, Richmond en Washington D.C.. De US 1 is 319 kilometer lang.

Routebeschrijving

De US 1/58 in South Hill.

Southern Virginia

De US 1 in North Carolina komt vanuit Raleigh en steekt bij Palmer Springs de grens met Virginia over. De weg verloopt dan ten westen van de Interstate 85 en steekt de Roanoke River over, die hier uit waterreservoirs bestaat. Het gebied waar de US 1 doorheen verloopt kent behoorlijk veel bos en is vlak. Bij South Hill kruist men de US 58. De weg kruist dan I-85 en verloopt dan even aan de zuidkant ervan, richting het noordoosten. Na een kilometer of 25 kruisen beide wegen elkaar weer, maar de US 1 blijft altijd op korte afstand van I-85 verlopen en is hier veelal een enkelbaans weg, met enkele stukjes die 2x2 rijstroken tellen. Aan de westkant van de stad Petersburg voegt de US 460 vanuit Lynchburg in het westen in voor een korte dubbelnummering. De weg verloopt dan door het centrum van Petersburg en slaat dan af naar het noorden. De US 460 gaat verder richting Norfolk in het zuidoosten en de US 301 komt vanaf Emporia samenlopen met de US 1.

Richmond

Beide wegen lopen dan naar het noorden, met 2x2 rijstroken en parallel aan de Interstate 95. Aan de zuidkant van de hoofdstad Richmond kruist men de State Route 288, de westelijke bypass van Richmond. De suburbs zijn hier nog dunbebouwd, met veel bosgebiedjes. Wel is het gebied een industriële corridor. Men kruist daarna de State Route 150, een zuidelijke bypass van Richmond. Men kruist dan de US 360. Daarna steekt men de James River over, waarna men in het centrum van Richmond komt, dat uit hoogbouw bestaat. Hier volgen een aantal belangrijke kruisingen op korte afstand, als eerste de aansluiting met de Interstate 195, daarna kruist men de US 33 en de aansluiting met I-95 die hier is dubbelgenummerd met de Interstate 64. Daarna komt men in de noordelijke wijken en voorsteden van de stad en kruist men I-95 nogmaals. Via een klaverblad kruist men de zeer ruim opgezette Interstate 295, de rondweg van de agglomeratie. De US 301 is dan inmiddels afgeslagen richting Bowling Green en de US 1 vormt weer een individuele route.

Central Virginia

De US 1 nabij Fredericksburg.

Ten noorden van Richmond liggen er redelijk wat dorpjes op de route, en de US 1 telt hier dan ook doorlopend 2x2 rijstroken. De Interstate 95 verloopt op meestal niet meer dan een kilometer afstand parallel. Dit gebied is tevens dichtbebost en vlak. Men bereikt dan Fredericksburg, wat als kern slechts circa 20.000 inwoners telt, maar een redelijk uitgebreid suburbaan gebied eromheen kent die niet tot een plaats behoren en tevens onder de agglomeratie van Washington D.C. valt. In Fredericksburg kruist men I-95 en verloopt de weg ten oosten ervan. Tevens kruist men hier de US 17. De weg verloopt dan steeds dichter langs het estuarium van de Potomac River, een brede monding van de rivier in de Chesapeake Bay. Het gebied raakt steeds meer verstedelijkt, vanwege het invloedsgebied van Washington, D.C. Men komt langs Quantico, waar zich een marinebasis bevindt. Daarna komt men echt in het stedelijk gebied van Washington.

Agglomeratie Washington

De 14th Street Bridge over de Potomac River tussen Washington, D.C. en Arlington, Virginia.

Washington ligt niet in Virginia, maar de vele suburbs wel en daar verloopt de US 1 doorheen, met 2x2 rijstroken. Dit gebied bestaat nog uit voorsteden met relatief weinig inwoners, waar de omgeving mee bezaaid is, pas dichter bij Washington liggen de grotere voorsteden. De US 1 telt dan 2x3 rijstroken en is de primaire ontsluitingsroute voor dit gebied op de westoever van de Potomac River. Dan volgt de aansluiting met de ringweg van Washington, de Interstate 495. Deze aansluiting bestaat uit een wirwar van verbindingswegen en is één van de grootste tussen een snelweg en een niet-snelweg. Daarna gaat men de oudere voorstad Alexandria binnen, die circa 130.000 inwoners telt en een centrum op zichzelf is. De weg verloopt door het centrum met 2x3 rijstroken en gaat dan Arlington binnen, met ruim 200.000 inwoners de grootste voorstad van Washington. De weg verloopt hier door het Crystal City district, een hoogbouwgebied. De weg wordt dan een autosnelweg met één ongelijkvloerse kruising voordat de US 1 op de Interstate 395 invoegt, langs het Pentagon, waarna de snelweg zich over drie rijbanen splitst en via de 14th Street bridges de Potomac River oversteekt, tevens de grens met het District of Columbia. De US 1 in District of Columbia gaat dan verder de Amerikaanse hoofdstad in.

Geschiedenis

De voorganger van de US 1 was de Jefferson Davis Highway, een auto trail die in 1913 opgericht werd en van Arlington, Virginia naar San Diego, California verliep, via een boog door het zuidoosten van de Verenigde Staten. In 1922 werd de Jefferson Davis Highway officieel vastgesteld door de staat Virginia als verlopende vanaf de 14th Street Bridge over de Potomac River in Arlington naar de grens met North Carolina ten zuiden van Clarksville. In 1918 kreeg deze route ook het nummer State Route 1, dat in 1923 echter gewijzigd werd naar de State Route 31. Omstreeks 1924 werd het eindpunt gewijzigd van ten zuiden van Clarksville tot ten zuiden van South Hill. De in 1926 gecreëerde US 1 verliep ook over deze nieuwe route.

North Carolina - Petersburg

De route van de US 1 in Virginia is daarna niet significant meer gewijzigd. Wel zijn grote delen van de route verbreed, de US 1 was voor de bouw van de Interstate Highways één van de belangrijkste wegen van Virginia. Het zuidelijkste deel tussen de grens met North Carolina en Petersburg is grotendeels naar 3 rijstroken met een 2+1 configuratie verbreed, maar niet verder opgewaardeerd. Dit traject kent talloze erfaansluitingen en bebouwde kommen. Tussen 1965 en 1970 werd de Interstate 85 parallel aan de US 1 geopend tussen de grens met North Carolina en Petersburg.

Petersburg - Richmond

In 1925 opende de Martin Luther King Jr. Memorial Bridge over de Appomatox River bij Petersburg en Colonial Heights. In 1934 opende de Robert E. Lee Memorial Bridge over de James River in Richmond, dit was oorspronkelijk een tolbrug. De US 1 was een belangrijke verbinding tussen Petersburg en Richmond, en een corridor van bedrijvigheid. Dit deel is naar een smalle 4-strooks weg verbreed, zonder rijbaanscheiding. In 1958 opende de Interstate 95 al parallel aan de US 1 tussen beide steden. In de jaren '80 is de Robert E. Lee Memorial Bridge in Richmond vervangen door een bredere brug met 2x3 rijstroken. Dat de US 1 een belangrijke route door de stad Richmond was is tegenwoordig nog te zien omdat de US 1 2x3 rijstroken door de stadskern telt, breder dan veel andere straten in het centrum.

Richmond - Arlington

Het knooppunt tussen I-95 en US 1 bij Alexandria.

In 1906 opende de eerste brug over de Potomac River tussen Arlington en Washington, D.C. Dit werd simpelweg de 'Highway Bridge' genoemd. In 1950 opende een tweede brug, de 14th Street Bridge, die alleen verkeer richting Washington verwerkte. De oude brug uit 1906 verwerkte daarna alleen nog verkeer richting Arlington. In 1962 werd de oude brug uit 1906 vervangen door een moderne brug met 4 rijstroken. In 1972 opende een derde brug met 2x2 rijstroken van de express lanes van I-395. De US 1 verloopt gesplitst over deze bruggen, de westelijke brug verwerkt verkeer van de US 1 richting Arlington, de middelste brug verkeer naar de express lanes van I-395 en de oostelijke brug verwerkt verkeer van de US 1 richting Washington.

Tussen Richmond en Washington was de US 1 voor de bouw van I-95 de voornaamste verbinding voor doorgaand verkeer. Deze weg is al vroeg integraal naar 4 rijstroken verbreed, veelal op een smal profiel zonder fysieke scheiding tussen beide rijrichtingen. Tussen 1963 en 1965 opende I-95 parallel aan de US 1, die daarna geen belang meer had voor doorgaand verkeer. Vanwege de toenemende suburbanisatie rond Richmond, Fredericksburg en Northern Virginia bleef de weg echter erg druk.

De grootste upgrade was de passage door Arlington, dat een brede urban arterial met 2x3 rijstroken is. Dit deel heeft een ongelijkvloerse aansluiting naar Pentagon City en een ongelijkvloerse aansluiting naar het Ronald Reagan Washington National Airport. In de oudere stad Alexandria splitst de US 1 zich in twee éénrichtingswegen.

De aansluiting op I-95/I-495 aan de zuidkant van Alexandria was oorspronkelijk een klaverturbine. Met de verbreding van I-95, het Springfield Interchange en de nieuwe Woodrow Wilson Bridge is ook dit knooppunt gereconstrueerd tussen 2003 en 2009. Vanwege de parallelstructuur op de ringweg geldt dit als één van de meest complexe aansluitingen tussen een autosnelweg en een reguliere stadsweg in de Verenigde Staten. Tussen 2015 en 2017 is de US 1 gemoderniseerd door Fort Belvoir en verbreed van 1x4 naar 2x3 rijstroken.

Verkeersintensiteiten

Referenties


Interstates en US Highways in Virginia

Interstate 64Interstate 66Interstate 77Interstate 81Interstate 85Interstate 95Interstate 195Interstate 264Interstate 295Interstate 381Interstate 395Interstate 464Interstate 495Interstate 564Interstate 581Interstate 664

US 1US 11US 13US 15US 17US 19US 21US 23US 29US 33US 48US 50US 52US 58US 60US 211US 220US 221US 250US 258US 301US 340US 360US 421US 460US 501US 522

U.S. Highway 1

FloridaGeorgiaSouth CarolinaNorth CarolinaVirginiaD.C.MarylandPennsylvaniaNew JerseyNew YorkConnecticutRhode IslandMassachusettsNew HampshireMaine