US 219 in West Virginia

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
US 219
Begin Peterstown
Einde Silver Lake
Lengte 196 mi
Lengte 315 km
Route

Virginia

Lewisburg

Marlinton

Elkins

Parsons

Maryland

De US 219 is een US Highway in de Amerikaanse staat West Virginia. De weg vormt een noord-zuidroute door het oosten van de staat en is 315 kilometer lang.

Routebeschrijving

De US 219 in Thomas.

De US 219 begint net over de grens in Virginia op de US 460 in het dorp Rich Creek. Na 2 kilometer bereikt de US 219 de grens met West Virginia. De US 219 voert dan in noordoostelijke richting over een serie plateaus en valleien, één van de weinige gebieden in West Virginia waar landbouw mogelijk is. De US 219 is hier enkelbaans en deels bochtig. In Lewisburg kruist men de US 60 en is een aansluiting op de Interstate 64.

Daarna volgt een lang traject door dunbevolkt gebied in het oosten van West Virginia tot aan Elkins. Dit gedeelte volgt de valleien die ook van zuidwest naar noordoost verlopen. De US 219 is een eenvoudige tweestrooks weg met veel bochtige trajecten. Er liggen echter nauwelijks plaatsen op de route groter dan een klein dorp. In deze regio kruist men ook weinig belangrijke wegen. Elkins is het voornaamste centrum in het noordoosten van West Virginia. De US 219 verloopt hier dwars doorheen en kruist de US 33. Daarna valt de US 219 een stuk samen met de US 48. Daarna volgt het hoogstgelegen deel van de US 219, in dunbevolkt gebied op circa 1000 meter boven zeeniveau. In Thomas splitsen de US 48 en US 219, die daarna vlak langs de bron van de Potomac River voert. Kort daarna volgt de grens met Maryland. De US 219 in Maryland gaat dan verder naar Somerset en Johnstown.

Geschiedenis

De US 219 was één van de oorspronkelijke US Highways van 1926 maar het zuidelijk beginpunt was destijds Grantsville, Maryland, waardoor de route nog niet direct door West Virginia verliep. Dit was vanaf 1934 het geval, toen de route zuidwaarts werd verlengd naar Princeton, West Virginia. Het zuidelijke deel had echter een dubbelnummering met de US 460, die in 1967 geschrapt werd. De US 219 begint sindsdien in Rich Creek, Virginia.[1]

Aan de US 219 zijn geen echte upgrades uitgevoerd, nagenoeg de gehele route is een eenvoudige tweestrooks weg die bij vlagen zeer bochtig is en tijdrovend om te rijden is. Een klein deel ten noorden van Elkins valt samen met de US 48, die als onderdeel van Corridor H van het Appalachian Development Highway System wordt uitgebouwd naar een 2x2 divided highway tussen Elkins en Thomas.

Verkeersintensiteiten

Referenties

Interstates en US Highways in West Virginia

U.S. Highway 219

VirginiaWest VirginiaMarylandPennsylvaniaNew York