US 21 in South Carolina

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
US 21
Begin Hunting Island
Einde Fort Mill
Lengte 233 mi
Lengte 375 km
Route

Hunting Island

Beaufort

Yemassee

Branchville

Orangeburg

Columbia

Great Falls

Fort Lawn

Rock Hill

Fort Mill

North Carolina

De US 21 is een US Highway in de Amerikaanse staat South Carolina. De weg vormt een noord-zuidroute door het midden van de staat, vanaf Hunting Island via de hoofdstad Columbia naar de grens met North Carolina. De US 21 is in South Carolina 375 kilometer lang.

Routebeschrijving

Kustgebied rond Beaufort

De US 21 begint in Hunting Island, een barrier island aan de Atlantische Oceaan. De weg volgt dan een route over een serie andere eilanden naar Beaufort, dit deel kent diverse bruggen, waaronder enkele wat grotere bruggen. Beaufort is gelegen op schiereilanden en omgeven door getijderivieren en moerassen. Vanaf Beaufort telt de weg vier rijstroken, deels als 2x2 divided highway en deels als vijfstrooks weg met center turn lane. Het moerassige gebied strekt zich vrij ver landinwaarts uit en de weg kent ook ten noorden van Beaufort nog meerdere bruggen. In plattelandsgebied ten noorden van de stad is een korte dubbelnummering met de US 17.

Landinwaarts naar Columbia

De weg voert vervolgens landinwaarts als enkelbaans weg door bebost gebied. Na Yemassee kruist men de Interstate 95. De US 21 voert dan door een relatief dunbevolkte streek, met weinig plaatsen van betekenis tot aan Orangeburg. De weg is hier een rustige enkelbaans weg, behalve de laatste paar kilometer tot in Orangeburg, dat 2x2 rijstroken telt. De weg voert dan dwars door de stad Orangeburg en kruist er onder andere de US 178. Noordelijk van Orangeburg is de weg weer enkelbaans, de Interstate 26 voert hier parallel aan de US 21. Ten zuiden van Columbia kruist men I-26 ook drie maal.

Columbia - North Carolina

De US 21 voert dan dwars door de hoofdstad Columbia. De US 21 voert via het grid door Downtown Columbia en steekt daar ook de Congaree River over. In Columbia kruist men de US 1, US 176, US 321 en US 378. Ten noorden van Columbia is ook een aansluiting op de Interstate 20.

De US 21 volgt dan een route noordwaarts die enigszins buiten de suburbs van Columbia blijft. De Interstate 77 verloopt hier parallel aan de US 21. De US 21 voert ook parallel aan de Catawba River door een gebied met vrij dichte bossen en weinig plaatsen van betekenis tot men dichter bij de grens met North Carolina komt. De US 21 voert hier door de kleine stad Rock Hill maar blijft buiten het centrum. Rond Rock Hill is de US 21 deels voorzien van 2x2 rijstroken. Bij Rock Hill kruist men I-77 twee maal, waarna de US 21 op de laatste aansluiting voor de grens met North Carolina op I-77 invoegt en daarna door de stad Charlotte voert.

Geschiedenis

De US 21 was één van de oorspronkelijke US Highways van 1926, het oorspronkelijke beginpunt was de US 17 in Yemassee. In 1935 werd het zuidelijk eindpunt gewijzigd naar Beaufort en in 1953 naar het nabijgelegen Hunting Island.[1]

De US 21 was indertijd één van de belangrijkste wegen van South Carolina, als verbinding tussen Savannah, Columbia en Charlotte. Het was tevens één van de weinige US Highways die daadwerkelijk noord-zuid verliep, de meeste US Highways in South Carolina liggen meer gekanteld ten opzichte van hun gebruikelijke ligging in het grid.

In de jaren '50 is al een klein stuk van de US 21 als zuidelijke invalsweg van Columbia naar 4 rijstroken verbreed. Begin jaren '60 is ook het traject door Beaufort naar 4 rijstroken verbreed, evenals de noordelijke invalsweg van Rock Hill in het noorden van de staat. Begin jaren '70 is de US 21 ook over een kilometer of 15 ten zuiden van Rock Hill naar 2x2 rijstroken verbreed. In die tijd was I-95/I-26 al gereed tussen Yemassee en Columbia, waardoor er later weinig upgrades aan het zuidelijk deel van de US 21 gepleegd zijn. Vanwege de bouw van I-77 ten noorden van Columbia in het midden tot eind van de jaren '70 is de US 21 ook daar weinig opgewaardeerd, zelfs niet dichter bij Columbia.

Op 26 april 2021 opende een nieuwe hoge en vaste brug in Beaufort County over de Harbor River in het buitenste kustgebied en bijna aan het einde van de US 21.[2][3]

Verkeersintensiteiten

Referenties

Interstates en US Highways in South Carolina

Columbia

U.S. Highway 21

South CarolinaNorth CarolinaVirginia