US 231

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
US 231
Begin Panama City
Einde St. John
Lengte 912 mi
Lengte 1.468 km
Route

Panama City

Montgomery

Huntsville

Bowling Green

St. John

De US 231 is een US Highway in de Verenigde Staten, gelegen in de staten Florida, Alabama, Tennessee, Kentucky en Indiana. De weg vormt een noord-zuidroute vanaf Panama City aan de Golf van Mexico tot aan St. John in de Great Lakes Region nabij Chicago. De route is 1.468 kilometer lang.

Route

US 231 in Florida

De US 231 begint in de kustplaats Panama City in de Florida Panhandle en voert noordwaarts door vlak en bebost gebied.

US 231 in Alabama

De US 231 doorkruist het oosten van de staat Alabama en is een vrij belangrijke regionale weg, vanaf Dothan via de hoofdstad Montgomery en vervolgens ruim ten oosten van Birmingham langs. Men steekt de rivier de Tennessee over, waarna de weg door Huntsville loopt.

US 231 in Tennessee

In Tennessee loopt de US 231 door het midden van de staat, net ten oosten van Nashville langs en op afstand parallel aan de Interstate 65 in Tennessee.

US 231 in Kentucky

Door het westen van Kentucky loopt de US 231 noordwestwaarts via Bowling Green naar Owensboro aan de Ohio River.

US 231 in Indiana

De US 231 doorkruist de staat Indiana van zuid naar noord, ruim ten westen van Indianapolis langs. Ook dit deel loopt op afstand parallel aan de Interstate 65 in Indiana. De weg eindigt in St. John, aan de rand van de agglomeratie Chicago.

Geschiedenis

De US 231 is één van de oorspronkelijke US Highways van 1926. De weg verliep destijds alleen van Marianna, Florida tot Montgomery, Alabama. In 1935 werd het zuidelijk beginpunt in Florida gewijzigd naar Panama City aan de Golf van Mexico. In 1954 werd de route ver noordwaarts verlengd door drie staten tot St. John, Indiana.

De Interstate 65 is tussen Montgomery en Nashville op korte afstand parallel aan de US 231 aangelegd. In het noorden van Indiana is de I-65 ook parallel aan de US 231 aangelegd. Op de andere trajecten lopen geen snelwegen parallel aan de US 231, maar is de weg zelf veelal als 2x2 divided highway uitgevoerd.

Referenties