US 25 in South Carolina

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
US 25
Begin North Augusta
Einde Tuxedo
Lengte 139 mi
Lengte 224 km
Route

Georgia

North Augusta

Greenwood

Greenville

North Carolina

De US 25 is een US Highway in de Amerikaanse staat South Carolina. De weg vormt een noord-zuidroute door het westen van de staat, vanaf de grens met Georgia via Greenville naar de grens met North Carolina. De US 25 is in South Carolina 224 kilometer lang.

Routebeschrijving

De US 25 in Georgia komt vanuit Augusta en steekt de Savannah River over om in South Carolina te komen. De ropute voert noordwaarts en kruist de Interstate 20. De route is tot Greenwood een enkelbaans weg, daarna is de weg over zo'n 80 kilometer tot Greenville een divided highway. De US 25 verloopt dwars door de stad Greenville en kruist er de Interstate 85. De route is dan ook ten noorden van Greenville een divided highway met 2x2 rijstroken, waarna de grens met North Carolina volgt. De US 25 in North Carolina gaat dan verder richting Asheville.

Geschiedenis

De US 25 was één van de oorspronkelijke US Highways van 1926. Het zuidelijk beginpunt was indertijd North Augusta, South Carolina. In 1929 werd de route tot in Georgia verlengd.[1] De US 25 werd vanaf het begin al gezien als één van de primaire US Highways in de staat, als verbinding tussen Augusta, Greenville en Asheville.

De eerste upgrades aan de route zijn na 1960 uitgevoerd, in begin jaren '60 is het traject door North Augusta naar 2x2 rijstroken verbreed, tot aan de latere aansluiting op I-20. Ook is de passage door Greenwood toen verbreed, evenals de zuidelijke invalsweg van Greenville en een kort stuk ten noorden van Greenville tot Travelers Rest. In 1969 opende de westelijke bypass van Greenville voor het verkeer, de US 25 werd hier toen overheen geleid. Begin jaren '70 is de US 25 verder noordelijk van Greenville naar 2x2 rijstroken verbreed, inclusief een nieuw tracé in de Appalachian Mountains tot aan de grens met North Carolina in 1973.

Latere upgrades aan de US 25 volgden pas vanaf eind jaren '90. Het traject van Greenwood tot Greenville is naar een 5-strooks weg met center turn lane verbreed eind jaren '90 of begin jaren 2000. In 2016-2017 is de US 25 tussen North Augusta en Trenton naar 2x2 rijstroken verbreed.

Verkeersintensiteiten

Referenties

Interstates en US Highways in South Carolina

Columbia

U.S. Highway 25

GeorgiaSouth CarolinaNorth CarolinaTennesseeKentucky