US 26 in Oregon

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
US 26.svg
US 26 OR map.png
US 26
Begin Nyssa
Einde Cannon Beach
Lengte 443 mi
Lengte 713 km
Route

Centrum.svg Cannon Beach US 101.svg

Centrum.svg Banks


freeway

Afslagsymbool.svg Dersham Road

Afslagsymbool.svg North Plains

Afslagsymbool.svg Jackson School Road

Afslagsymbool.svg Brookwood Parkway

Afslagsymbool.svg Cornelius Pass Road

Afslagsymbool.svg 185th Avenue

Afslagsymbool.svg Bethany Boulevard

Afslagsymbool.svg Murray Boulevard

Afslagsymbool.svg Cedar Hills Boulevard

Knooppuntsymbool.svg OR 217.svg

Afslagsymbool.svg Canyon Road

Afslagsymbool.svg Scholls Ferry Road

Afslagsymbool.svg Marquam Trail

Afslagsymbool.svg Jefferson Street

Knooppuntsymbool.svg I-405.svg


Centrum.svg Portland I-5.svgI-205.svg

Centrum.svg Gresham

Centrum.svg Sandy

Centrum.svg Warm Springs

Centrum.svg Madras US 97.svg

Centrum.svg Prineville

Centrum.svg John Day US 395.svg

Centrum.svg Vale US 20.svg

Centrum.svg Ontario

Idaho US 26.svg

De US 26 is een US Highway in de Amerikaanse staat Oregon. De weg loopt vanaf Nyssa aan de grens met Idaho, tot aan Cannon Beach aan de kust bij de kruising met de US 101. Voor een groot gedeelte loopt de weg door afgelegen berggebied, maar passeert ook door Portland, waar de snelweg een freeway vormt door de westelijke voorsteden. De route is 713 kilometer lang.

Routebeschrijving

Eastern Oregon

Bij Nyssa steekt de US 26 de rivier de Snake over. De Interstate 84 doet dat enige kilometers naar het noorden. De weg is dan dubbelgenummerd met de US 20. In Vale splitsen de wegen, de US 26 neemt een wat noordelijkere route, terwijl de US 20 een zuidelijkere route neemt. Men passeert door de langgerekte vallei van de rivier de Willow, waarlangs landbouw plaats vindt. Plaatsen zijn er echter niet in de buurt, het binnenland van Oregon is erg dunbevolkt. Men komt dan in berggebied, en kruist de 835 meter hoge Brogan Hill Summit. Het gebied wordt dan zeer desolaat, en men stijgt langzaam. Men komt over de 1409 meter hoge Eldorado Pass, waarna de weg steeds verder de bergen in gaat. Het is een komen en gaan van bergpassen, met de 1547 meter hoge Blue Mountain Summit, en de 1609 meter hoge Dixie Summit.

Grotere plaatsen zijn hier niet. In John Day kruist men de US 395, die vanuit Burns in het afgelegen zuiden naar Pendleton in het noorden loopt. Men doorkruist een langgerekte vallei met veel onbewoonde zijdalen. Het landschap wordt steeds bergachtiger, en spectaculairder. Men komt langs de Painted Hills, een gekleurd berggebied. Na een paar honderd kilometer komt men bij Prineville, het eerste wat grotere plaatsje na de grens met Idaho. Men komt dan in een wat vlakker gebied, maar niet voor lang, want richting Madras en Portland is het gebied weer bergachtiger. Bij Madras kruist men de US 97, die naar Yakima in Washington loopt, en naar Bend in het zuiden. Dit gebied is erg droog, met nauwelijks begroeiing. Men passeert zeer dicht langs Mount Hood, het hoogste punt in Oregon. Vanaf de US 26 is de hoge berg goed zichtbaar. Men passeert dan door de Cascades, de tweede grote bergrug na de Pacifische oceaan. Daarna komt men in de vlaktes van de stad Portland. Vanaf Sandy telt de weg al 2x2 rijstroken, en zijn de grote kruisingen ongelijkvloers. Men passeert langs het plaatsje Boring.

Portland

Men komt bij de voorstad Gresham, met 98.000 inwoners één van de grootste van Portland. De weg is hier een hoofdweg door het stedelijk gebied, maar telt vaak maar één rijstrook per richting. In het oosten van Portland kruist men de Interstate 205, de oostelijke randweg. Via de vierstrooks Ross Island Bridge steekt men de rivier de Willamette over. De weg is dan dubbelgenummerd met de Interstate 405.

Aan de westkant van Portland slaat de US 26 af, en heet de weg de Sunset Highway, en telt 3+4 rijstroken. Richting westen is er een extra rijstrook, omdat de weg hier steil de heuvels ingaat, vanaf het dal is het ongeveer 200 meter stijgen over korte afstand. Men komt door de Vista Ridge Tunnels, waarbovenop een woonwijk ligt. De snelweg loopt dichtbebost en heuvelachtig gebied, men heeft geen zicht op de grote stad. Als men bovenop de heuvel is, liggen er weer 2x3 rijstroken. In de voorstad Beaverton kruist men de SR-217, de westelijke bypass van Portland. De snelweg loopt dan kaarsrecht door de diverse voorsteden naar het noordwesten. Buiten het stedelijk gebied liggen 2x2 rijstroken. Het snelweggedeelte eindigt bij Banks, waarna de weg nog 90 kilometer doorloopt door de Coast Ranges naar Cannon Beach, waar de weg eindigt op de US 101.

Geschiedenis

De US 26 werd in 1926 gecreëerd, maar kwam pas in 1952 in Oregon te lopen toen de route vanaf Idaho Falls naar Astoria verlengd werd. In 2003 is de route iets ingekort tot de US 101 bij Cannon Beach. De snelweg in de westelijke suburbs van Portland is eind jaren '60 aangelegd, de Vista Ridge Tunnels zijn in 1969 en 1970 opengesteld.

Verkeersintensiteiten

Het snelweggedeelte in de agglomeratie Portland telt tussen de 109.000 en 152.000 voertuigen, waarbij het drukste punt voor de I-405 ligt.

Referenties


Freeways in Portland

Interstate 5 (OR) (OR) • Interstate 5 (WA) (WA) • Interstate 84Interstate 205Interstate 405

US 26SR-14SR-217WA-500.svg

Interstates en US Highways in Oregon

I-5.svgI-82.svgI-84.svgI-105.svgI-205.svgI-405.svg

US 20.svgUS 26.svgUS 30.svgUS 95.svgUS 97.svgUS 101.svgUS 197.svgUS 199.svgUS 395.svgUS 730.svg

Portland

US 26.svg U.S. Highway 26

OregonIdahoWyomingNebraska