US 27 in Florida

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
US 27
Begin Miami
Einde Hinson
Lengte 496 mi
Lengte 799 km
Route

Miami

Hialeah

Weston

South Bay

Sebring

Avon Park

Lake Wales

Haines City

Kisssimmee

Clermont

Leesburg

Lady Lake

Ocala

Williston

Newberry

High Springs

Perry

Tallahassee

Havanna

Georgia

De US 27 is een US Highway in de Amerikaanse staat Florida. De weg vormt een noord-zuidroute over het midden van het schiereiland en vormt grotendeels een 2x2 divided highway die de binnenlanden ontsluit. De route begint in Miami en verloopt ten westen van Orlando langs naar de hoofdstad Tallahassee en vervolgens naar de grens met Georgia. De route is 799 kilometer lang.

Routebeschrijving

Miami

De weg begint aan de kruising met de US 1 in het noorden van de stad Miami, en loopt in eerste instantie parallel aan de tolweg SR-112 naar het westen. Men komt door de wat mindere buurten van Miami, en slaat bij de luchthaven van Miami naar het noordwesten af, als Okeechobee Road. De weg loopt met 2x3 rijstroken langs het Miami Canal. Men kruist dan de SR-826, de Palmetto Expressway, die de eerste bypass van Miami vormt. Een eindje verderop, bij Hialeah Gardens kruist men Florida's Turnpike, de tolweg naar Orlando. Daarna houdt het stedelijk gebied op en komt men in een moerasgebied, de Everglades. De weg loopt dan naar het noorden met 2x2 rijstroken en vormt de westelijke begrenzing van het stedelijk gebied van Miami. Bij Weston kruist men de Interstate 75, de tolweg vanaf Miami naar Naples en Tampa, dwars door de Everglades. Daarna verlaat men de agglomeratie, en begint de weg aan een 65 kilometer lange route door de Everglades naar het Lake Okeechobee.

Southern Florida

De US 27 in Lake Placid.
De US 27/301/441 in Ocala.

De weg telt dan 2x2 rijstroken en is feitelijk een snelweg daar de gelijkvloerse kruisingen niet meer dan zandwegen zijn die naar nergens leiden. De onbewoonde moerassen maken later plaats voor geïrrigeerde landbouw. De weg loopt langs het North New River Canal naar het Lake Okeechobee, een groot en ondiep meer. Bij South Bay kruist men de verbindingsweg die naar de US 441 loopt, de hoofdweg langs de oostkant van het meer. De US 27 loopt langs de zuidwestkant ervan. De weg loopt dan met 2x2 rijstroken naar het westen, en komt door een paar dorpjes. De US 27 verspringt later een eindje naar het noorden, en buigt dan weer af naar het noorden, door het dun bevolkte midden van het schiereiland. In dit gebied liggen alleen wat kleine dorpjes, en de moerassen gaan hier over in beboster gebied. Bij Sebring voegt de US 98 uit West Palm Beach in om een dubbelnummering van zo'n 40 kilometer te vormen. De grootste plaats hier in de regio is Avon Park, waar de US 27 met 2x2 rijstroken langs loopt. Dit deel van Florida kent veel kleine en middelgrote meren. Bij Frostproof slaat de US 98 af richting het westen, naar Lakeland. De US 27 loopt dan verder als 2x2 hoofdweg via Lake Wales naar de dichtbevolkte regio rond Haines City, een overgangsgebied van de agglomeraties Tampa en Orlando. Men kruist hier de US 17 die vanaf Port Charlotte komt, en de US 92 uit Tampa. Beide wegen gaan dan samen verder naar Orlando.

De US 27 kruist daarna de Interstate 4, de snelweg van Tampa naar Orlando. Langs de US 27 liggen dan wat kleine woonwijken, terwijl de weg een noord-zuidroute met 2x2 rijstroken ten westen van Orlando langs vormt. Even voorbij Minneola volgt de aansluiting met Florida's Turnpike, die vanaf Miami en Orlando komt en naar Ocala loopt. Dit gebied ligt bezaaid met kleine meren. Bij Leesburg voegt de US 441 uit Orlando in en begint dan aan een dubbelnummering van 50 kilometer naar Ocala. Men bereikt dan Ocala vanaf het zuidoosten, en de US 441 slaat hier weer af richting Gainesville in het noorden. Daarna volgt de aansluiting met de Interstate 75, de snelweg vanaf Tampa naar Atlanta.

Northern Florida

De US 27 Alternate.

De US 27 loopt dan naar het noordwesten, door een rustiger deel van Florida. De brede kuststrook is hier amper verstedelijkt, in tegenstelling tot zuidelijker. De weg telt 2x2 rijstroken tot Williston, waar de weg invoegt op de US 41, die vanaf Tampa komt. Beide wegen beginnen dan aan een dubbelnummering van 55 kilometer. De Alternate US 27 gaat rechtdoor naar de kustroute US 19. De US 27 zelf doet dat pas veel noordelijker. De weg voert dan naar het noorden, met één rijstrook per richting door een gebied met weilanden en kleine bossen. Men komt ten westen van Gainesville langs, waarna bij High Springs de weg naar het westen afslaat. De US 41 gaat hier samen met de US 441 die vanaf Gainesville komt naar het noorden, naar Lake City en zuidelijk Georgia. De US 27 telt dan langdurig één rijstrook per richting. Na zo'n 30 kilometer volgt een korte dubbelnummering met de US 129, die vanaf Chiefland komt en naar Live Oak en zuidelijk Georgia loopt. Daarna vormt de US 27 een tijd de begrenzing tussen de kustmoerassen en het binnenland, maar gaat dan zelf het vrijwel onbewoonde moerasgebied in. Bij Perry voegt de weg in op de US 19 uit Tampa. Tevens slaat de US 98, die samenliep met de US 19, af richting Panama City in het westen. De US 19/US 27 lopen dan naar het noorden en tellen 2x2 rijstroken. De US 221 loopt vanaf hier naar Quitman in Georgia. Men komt dan door een bosgebied, en bij Capps slaat de US 27 naar het westen af, terwijl de US 19 rechtdoor gaat richting Thomasville in Georgia.

De US 27 vormt dan de 2x2 Apalachee Parkway naar de hoofdstad Tallahassee. De stad telt 159.000 inwoners en heeft een kleine metropool van 337.000 inwoners. De US 27 loopt hier door het centrum en kruist de US 319, de weg vanaf de kust in het zuiden naar Thomasville en Moultrie in Georgia. In het centrum draait de weg naar het noorden, waarna de aansluiting met de Interstate 10 volgt, de snelweg vanaf Mobile en Pensacola naar Jacksonville. Ook kruist men de US 90, die parallel aan de I-10 loopt. De weg loopt dan met 2x2 rijstroken naar de grens met Georgia. De US 27 in Georgia gaat dan verder richting Bainbridge en Columbus.

US 27 Alternate

De US 27 heeft een 150 kilometer lange alternate route in het noorden van Florida, tussen Williston en Perry. In Williston splitst de US 27 vanuit Ocala zich in een hoofdroute noordwaarts en de US 27 Alternate westwaarts. De US 27 Alternate is een 2x2 divided highway en voert westwaarts door een mix van bossen, moerassen en weilanden naar de US 19 in Chiefland, niet ver van de Golf van Mexico. Vanaf hier voert de US 27 Alternate noordwaarts, voor de rest van de route dubbelgenummerd met de US 19 tot aan Perry. Dit is ook een 2x2 divided highway. De US 27 Alternate eindigt bij Perry als de hoofdroute van de US 27 op de US 19 invoegt.

Geschiedenis

De US 27 door de Everglades.

De US 27 was één van de oorspronkelijke US Highways van 1926, maar verliep destijds nog niet tot in Florida. Dit was vanaf 1934 het geval, toen de route vanaf Chattanooga, Tennessee naar Tallahassee, Florida werd verlengd, dwars door Georgia en de Florida Panhandle. In 1946 werd de route verder zuidwaarts verlengd, dwars door Florida tot aan Miami. Hiermee kwam de huidige route van de US 27 tot stand.[1]

Al in de jaren '50 is de dubbelnummering met de US 19 tussen Perry en Capps naar een 2x2 divided highway verbreed. De dubbelnummering met de US 301 tussen Leesburg en Ocala is eveneens in de jaren '50 naar 2x2 rijstroken verbreed. In de jaren '60 is het resterende deel in de Florida Panhandle naar 2x2 rijstroken verbreed, tussen Capps en Tallahassee en tussen Tallahassee en de grens met Georgia. In de regio Big Bend kreeg de verdubbeling van de US 19 / US 27 Alternate prioriteit boven de meer secundaire route die de US 27 volgde.

In de jaren '60 is in het centrale deel van Florida ook al een traject van Haines City tot Lake Wales naar 2x2 rijstroken verbreed. In het zuiden van Florida werd de route langs de zuidzijde van het Lake Okeechobee naar 2x2 rijstroken verbreed, eind jaren '60 werden ook trajecten tussen Lake Wales en Lake Okeechobee naar 2x2 rijstroken verbreed, alhoewel deze route in 1970 nog enkelbaans delen kende.

Begin jaren '70 is de route tussen Haines City en Leesburg naar 2x2 rijstroken verbreed, evenals de resterende delen tussen Lake Wales en Lake Okeechobee. Hiermee had een 350 kilometer lang traject door het binnenland van zuidelijk en centraal Florida 2x2 rijstroken. Vanuit de regio Miami had de US 27 echter relatief lang nog één rijstrook per richting. Pas in de eerste helft van de jaren '80 is de US 27 door de Everglades naar 2x2 rijstroken verbreed. Het duurde echter nog tot begin jaren '90 tot de US 27 geheel 2x2 rijstroken had tussen Miami en het Lake Okeechobee.

Als laatste was er nog een enkelbaans deel tussen Ocala en Perry, dat een wat meer secundair karakter heeft tussen de US 19 en I-95. Vanaf de jaren '90 tot begin jaren 2000 is wel het 35 kilometer lange traject tussen Ocala en Williston naar 2x2 rijstroken verbreed.

US 27 Alternate

De US 27 heeft een alternate route, de US 27 alternate, die in Williston van de US 27 afsplitst en westelijker tot Perry loopt en daar weer op de US 27 aansluit. Deze route is grotendeels met de US 19 dubbelgenummerd. Het traject tussen Williston en Chiefland is rond 2004 naar 2x2 rijstroken verbreed.

Wegnummer

In 1956 werd in Florida een aparte kleur ingevoerd voor elke US Highway. De US 27 kreeg een groene kleur. Sinds 1993 worden deze gekleurde schilden uitgefaseerd.

Verkeersintensiteiten

De splitsing van de US 27 en US 441 in Leesburg.

Dagelijks rijden 50.000 tot 60.000 voertuigen in de directe omgeving van Miami. De US 27 is van groot belang voor het stedelijk verkeer omdat het de enige diagonale route in een verder gridnetwerk is. Het deel langs het westen van de agglomeratie bij Weston is met 12.000 tot 17.000 voertuigen minder druk. Ongeveer 7.000 voertuigen reden dagelijks op het vierstrooks deel vanaf Weston naar Lake Okeechobee, en 5.000 tot 7.000 voertuigen verder tot Sebring. Na Sebring wordt de US 27 wat drukker omdat er meer regionaal verkeer op zit vanwege de toenemende verstedelijking. Dit deel van Sebring tot Haines City telt 15.000 tot 25.000 voertuigen en 22.000 tot 35.000 voertuigen ten westen van Orlando langs.

Het deel verder tot Ocala is ook verstedelijkt en telt 20.000 tot 30.000 voertuigen, ondanks dat Florida's Turnpike er parallel aan loopt. Het deel vanaf Ocala naar Newberry is met 3.000 tot 6.000 voertuigen minder druk, hier loopt de Interstate 75 parallel aan. Verder westelijk rijden nog slechts 2.500 voertuigen bij Mayo en 5.100 voertuigen tot in de regio Tallahassee. Door Tallahassee rijdt uiteraard meer verkeer, met zo'n 20.000 voertuigen op de in- en uitvalsweg van Tallahassee. Zo'n 6.700 voertuigen steken dagelijks de grens met Georgia over.

Referenties

Interstates en US Highways in Florida

Interstate 4Interstate 10Interstate 75Interstate 95Interstate 110Interstate 175Interstate 195Interstate 275Interstate 295Interstate 375Interstate 395Interstate 595

US 1US 17US 19US 23US 27US 29US 41US 90US 92US 98US 129US 192US 221US 231US 301US 319US 331US 441

U.S. Highway 27

FloridaGeorgiaTennesseeKentuckyOhioIndiana