US 281

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
US 281
Begin Brownsville
Einde Dunseith (CDN)
Lengte 1.872 mi
Lengte 3.031 km
Route

Brownsville

San Antonio

Wichita Falls

Grand Island

Jamestown

Dunseith

De US 281 is een US Highway in de Verenigde Staten, gelegen in de staten Texas, Oklahoma, Kansas, Nebraska, South Dakota en North Dakota. De weg vormt een zeer lange noord-zuidroute vanaf Brownsville bij de grens met Mexico via San Antonio en Wichita Falls naar de grens met Canada bij Dunseith. De US 281 is de langste driecijferige US Highway met een lengte van 3.031 kilometer.

Route

US 281 in Texas

De US 281 begint in Brownsville in het diepe zuiden van Texas. De weg verloopt dan noordwaarts, uiteindelijk parallel aan de Interstate 37 tot San Antonio. Daarna verloopt de US 281 noordwaarts door centraal-Texas, even ten westen van de hoofdstad Austin langs en ten westen van de Interstate 35 in Texas. Uiteindelijk bereikt men Wichita Falls in het noorden van Texas, waarna de US 281 parallel aan de Interstate 44 in Texas tot de grens met Oklahoma loopt.

US 281 in Oklahoma

In eerste instantie loopt de US 281 parallel aan de Interstate 44 in Oklahoma tot Lawton, vervolgens ruim ten westen van Oklahoma City langs, over de prairies van Oklahoma. Via Alva loopt de US 281 naar de grens met Kansas.

US 281 in Kansas

De US 281 doorsnijdt het midden van de staat Kansas, vrijwel uitsluitend door vlak en monotoon gebied. De enige plaatsen van omvang zijn Pratt en Great Bend.

US 281 in Nebraska

In Nebraska loopt de weg via Hastings naar Grand Island, waarna een eenzaam deel door het noorden van Nebraska volgt.

US 281 in South Dakota

De US 281 doorkruist het oosten van de staat South Dakota. De enige plaats van omvang op de route is Aberdeen.

US 281 in North Dakota

In North Dakota verloopt de US 281 via Jamestown en vervolgens via kleine dorpen naar de grens met Canada in het noorden van North Dakota.

Geschiedenis

De US 281 bestond oorspronkelijk uit een noordelijk en zuidelijk deel die niet met elkaar verbonden was. In 1932 werd het noordelijk deel geïntroduceerd en verliep van Tripp, South Dakota tot Rocklake, North Dakota. In 1933 werd deze route zuidwaarts verlengd tot Lebanon, Kansas. In 1934 werd het zuidelijk deel geïntroduceerd en vormde een lange route door Texas vanaf Brownsville aan de grens met Mexico tot aan Wichita Falls. In 1939 werden beide routes verbonden en vormde het één lange route van Brownsville tot Rocklake. In de jaren '40 werd de route verlengd, eerst tot de grens met Canada ten noorden van Hansboro, en in de jaren '60 naar de huidige grensovergang ten noorden van Dunseith.

Referenties