US 287

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
US 287.svg
US 287 map.png
US 287
Begin Port Arthur
Einde Choteau
Lengte 1.791 mi
Lengte 2.882 km
Route

Centrum.svg Port Arthur

Centrum.svg Beaumont

Centrum.svg Fort Worth

Centrum.svg Wichita Falls

Centrum.svg Amarillo

Centrum.svg Denver

Centrum.svg Laramie

Centrum.svg Helena

Centrum.svg Choteau

De US 287 is een US Highway in de Verenigde Staten, gelegen in de staten Texas, Oklahoma, Colorado, Wyoming en Montana. De weg vormt een diagonale noord-zuidroute vanaf Port Arthur aan de Golf van Mexico via Fort Worth en Denver naar Choteau. De route is 2.882 kilometer lang.

Route

US 287 in Texas

De US 287 begint in Port Arthur, nabij de grens met Louisiana. De weg is deels een freeway tot Beaumont en verloopt dan door het binnenland van East Texas, noordwestwaarts naar Fort Worth, waar de US 287 ook een freeway is. Na Fort Worth volgt een vierstrooks deel tot Wichita Falls en vervolgens verder naar Amarillo in de Texas Panhandle.

US 287 in Oklahoma

De US 287 verloopt alleen door de Oklahoma Panhandle rond Boise City.

US 287 in Colorado

In Colorado loopt de US 287 noordwestwaarts tot Limon en is daarna met de Interstate 70 in Colorado dubbelgenummerd tot Denver, waarna de US 287 parallel aan de Interstate 25 in Colorado noordwaarts loopt.

US 287 in Wyoming

In Wyoming loopt de US 287 een stuk parallel aan de Interstate 80 in Wyoming, via Laramie noordwestwaarts door de Rocky Mountains naar het Yellowstone National Park. In Yellowstone is de US 287 onderbroken.

US 287 in Montana

Vanaf het Yellowstone N.P. loopt de US 287 noordwestwaarts door de Rocky Mountains en de staat Montana. De weg verloopt via de hoofdstad Helena, daarna parallel aan de Interstate 15 in Montana. De US 287 eindigt in Choteau op de US 89 in Montana.

Geschiedenis

De US 287 werd in 1935 aan het netwerk van US Highways toegevoegd en verliep destijds alleen van Fort Collins, Colorado naar het Yellowstone National Park. In 1940 werd de route ver zuidoostwaarts verlengd door drie staten naar Port Arthur, Texas, aan de Golf van Mexico. In 1965 werd de route nog noordwaarts verlengd tot Choteau, Montana. Hiermee ontstond een behoorlijk lange US Highway.

De weg is nergens door Interstate Highway vervangen, maar is als corridor tussen Dallas en Denver van zichzelf al belangrijk. Met name in Texas is het grootste deel als 2x2 divided highway met her en der stukjes freeway uitgevoerd.

Referenties