US 29 in District of Columbia

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
US 29
Begin Washington D.C.
Einde Washington D.C.
Lengte 9 mi
Lengte 14 km
Route

De US 29 is een US Highway in de het District of Columbia, welke overeenkomt met de stad Washington. De weg is 14 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Whitehurst Freeway.

Via de Francis Scott Key Bridge komt de US 29 in Virginia vanuit Arlington het District of Columbia binnen door de Potomac River over te steken. De weg slaat dan af en gaat over de Whitehurst Freeway die 2x2 rijstroken telt langs Georgetown. De snelweg eindigt op de kruising met de Interstate 66 die hier ook eindigt. De US 29 gaat dan verder over de 2x2 K Street. Men komt langs diverse federale instellingen voordat de weg over 11th Street Northwest naar het noorden afslaat. De weg verspringt via Rhode Island Avenue een stukje naar het oosten, voordat de weg over 7th Street Northwest verder naar het noorden gaat door de oudere wijken van Washington. De weg heet daarna Georgia Avenue en telt vier rijstroken. In het noorden van de stad gaan de rijtjeshuizen over in vrijstaande woningen, en de weg verlaat dan het District of Columbia en komt dan in Maryland.

Geschiedenis

In 1852 werd een plank road (houten weg) gerealiseerd over het traject van Georgia Avenue binnen het District of Columbia. Hier werd tol geheven. Het deel in Washington is later verbreed naar een 4-strooks weg. Sinds 1934 is dit onderdeel van de US 29.

De Whitehurst Freeway was voorzien als een onderdeel van de Inner Loop in Washington, D.C. De bouw van de snelweg had in 1942 moeten starten maar werd vertraagd vanwege de Tweede Wereldoorlog. De bouw startte uiteindelijk op 1 juni 1947 en de snelweg is op 8 oktober 1949 opengesteld voor het verkeer.

De tunnel onder Washington Circle is op 30 november 1962 opengesteld voor het verkeer.[1] Oorspronkelijk waren er plannen voor een ondergrondse snelweg onder K Street (US 29) door Washington maar dit is uiteindelijk niet gebouwd.

Referenties

Genummerde wegen in het District of Columbia

Interstate 66Interstate 95Interstate 295Interstate 395Interstate 495Interstate 695

US 1US 29US 50SR-295

U.S. Highway 29

FloridaAlabamaGeorgiaSouth CarolinaNorth CarolinaVirginiaD.C.Maryland