US 2 in Maine

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
US 2
Begin Gilead
Einde Houlton
Lengte 273 mi
Lengte 440 km
Route

New Hampshire

Bethel

Rumford

Farmington

Skowhegan

Newport

Bangor

Old Town

Lincoln

Houlton

De US 2 is een US Highway in de Amerikaanse staat Maine. De weg vormt een oost-west en noord-zuidroute door het midden en noorden van de staat, en loopt vanaf de grens met New Hampshire via Bangor naar de grens met de Canadese provincie New Brunswick. Het deel tussen de grens met New Hampshire en Bangor is ongeveer de scheidslijn tussen het bevolkte midden en zuiden van de staat en het dunbevolkte noorden. De weg is 440 kilometer lang.

Routebeschrijving

Bij Gilead komt de US 2 in New Hampshire vanaf St. Johnsbury de staat Maine binnen en loopt dan naar het oosten, langs de rivier de Androscoggin naar Bethel, en dan door naar Rumford. Dit deel van Maine is sterk heuvelachtig met veel bos. Af en toe kruist men een State Route naar de omliggende dorpen, en men komt ook door een aantal dorpen, waarvan plaatsen als Rumford en Farmington de grootste zijn. In Skowhegan kruist men de US 201, de weg vanaf Waterville naar Quebec. De weg loopt daarna een stuk parallel aan de Interstate 95 naar het oosten, via Newport naar de stad Bangor. De weg loopt dan door het centrum van Bangor en kruist dan de I-95 om ten oosten van de snelweg naar het noorden te lopen. Vlak daarna steekt de weg ook de grote rivier de Penobscot over, waarna de weg aan een lange rustige route naar het noorden begint, via Lincoln naar Houlton. Dit deel van Maine is dunbevolkt met slechts af en toe een dorp of gehucht en dichte bossen. Bij Macwahoc slaat de Alternate US 2 af naar Houlton, waarna beide wegen in het stadje Houlton weer samenkomen. In Houlton kruist men ook de US 1, die vanaf Calais in het zuiden komt en naar Caribou in het noorden loopt. De US 2 eindigt een paar honderd meter voor de grens op de laatste aansluiting van de I-95 voor de grens met Canada.

Geschiedenis

De US 2 werd in 1926 gecreëerd. De route is sindsdien niet significant gewijzigd, maar tussen 1960 en 1967 werd de Interstate 95 parallel aan de US 2 aangelegd tussen Newport en Houlton, waardoor de US 2 hier geen doorgaand belang meer heeft.

Verkeersintensiteiten

Referenties


Interstates en US Highways in de staat Maine

US 1US 2US 201US 202US 302

U.S. Highway 2

WashingtonIdahoMontanaNorth DakotaMinnesotaWisconsinMichiganNew YorkVermontNew HampshireMaine