US 2 in Montana

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
US 2.svg
US 2 MT map.png
US 2
Begin Troy
Einde Bainville
Lengte 671 mi
Lengte 1.080 km
Route

Idaho US 2.svg

Centrum.svg Libby

Centrum.svg Kalispell US 93.svg

Centrum.svg Evergreen

Centrum.svg Columbia Falls

Centrum.svg Browning US 89.svg

Centrum.svg Cut Bank

Centrum.svg Shelby I-15.svg

Centrum.svg Chester

Centrum.svg Havre

Centrum.svg Harlem

Centrum.svg Malta US 191.svg

Centrum.svg Glasgow

Centrum.svg Wolf Point

Centrum.svg Culbertson

North Dakota US 2.svg

De US 2 is een US Highway in de Amerikaanse staat Montana. De weg vormt een lange oost-westroute door het noorden van de staat, vanaf de grens met Idaho in de Rocky Mountains via Kalispell, Shelby, Havre en Glasgow naar de grens met North Dakota. De weg is 1.080 kilometer lang.

Routebeschrijving

Rocky Mountains

De US 2 in het Glacier National Park.

In de Purcell Mountains komt de US 2 in Idaho vanuit Spokane de staat Montana binnen en volgt een dal naar het zuidoosten op zo'n 700, later 1100 meter hoogte. Dit gebied ligt afgelegen met weinig andere wegen en een paar dorpen. De bergen rondom reiken tot over de 2000 meter hoogte en het is 200 kilometer totdat men de eerste grotere plaats bereikt. Die plaats is Kalispell, een stadje met 14.000 inwoners in het noordwesten van Montana. Het is een regionaal centrum voor het toerisme in de noordelijke Rocky Mountains. In Kalispell kruist men de US 93. Kalispell ligt in een brede vallei en de weg telt 4 rijstroken tot aan Columbia Falls. Daarna gaat men weer de Rocky Mountains in met toppen tot meer dan 3000 meter hoogte. De weg loopt langs de rand van het Glacier National Park en kruist via de Marias Pass de Continental Divide, de waterscheiding tussen de Pacifische en Atlantische Oceanen. Daarna gaat men over een relatief korte afstand de Rocky Mountains uit en de High Plains op, een onafzienbare vlakte. De vlakte ligt op zo'n 1400 meter hoogte en daalt zeer langzaam naar het oosten toe af. Het eerste plaatsje op de High Plains is Browning, men kruist hier de US 89.

High Plains

US 2 in Glacier County, ten oosten van de Rocky Mountains.

De US 2 begint dan aan een 90 kilometer lange route naar Shelby, over boomloze steppes. In dit gebied zijn veel weilanden, maar ook ruwe gronden. Bij het stadje Shelby kruist men de Interstate 15. Men komt dan door Shelby, een stadje met 3.000 inwoners, de grootste in de verre omgeving. Na Shelby gaat de route over 160 kilometer door prairies naar het oosten zonder dat men iets tegenkomt wat groter dan een gehucht is. Dit deel van de route is erg eenzaam met onafzienbare weilanden. Vlak voor Havre eindigt de US 87 uit Great Falls op de US 2. Daarna komt men langs het 10.000 inwoners tellende stadje Havre. De volgende grotere plaats, Glasgow, ligt 260 kilometer verderop. De US 2 volgt het ondiepe dal van de Milk River. In de verte liggen wat lage bergruggen. Men kruist vooral onverharde county routes. De US 2 verloopt langs het Fort Belknap Indian Reserve en in het dorp Malta kruist men de US 191. Men bereikt dan na een lange reis Glasgow, dat slechts 3.000 inwoners telt. Na een kilometer of 30 bereikt men de Missouri River, die hier al redelijk groot is en waar de US 2 voor de rest van de route in Montana aan parallel verloopt. Men komt dan langs Wolf Point, een klein stadje met 2.500 inwoners, maar geldt als één van de grootste plaatsen in enkele honderden kilometers omtrek. Naar het oosten toe wordt het gebied langzaam groener, afhankelijk van het seizoen. De weg verloopt door het zuiden van het grote Fort Peck Indian Reserve. In glooiend heuvelland met prairies bereikt men dan de grens met North Dakota. De US 2 in North Dakota gaat dan verder naar Williston.

Geschiedenis

De US 2 werd in 1926 gecreëerd. De route is van oudsher van doorgaand belang, voornamelijk vanwege het feit dat er geen alternatieve wegen in de buurt zijn. De US 2 blijft ook ten noorden van de Missouri River, waardoor er weinig mogelijkheden zijn om noord-zuidroutes te nemen. De US 2 volgt de historische auto trail Theodore Roosevelt International Highway. Het laatste deel van de route dat aangelegd werd was de Marias Pass in 1930, maar de route was destijds nog niet geheel verhard.

In 1935 was al een aanzienlijk deel van US 2 geasfalteerd, met name in het oosten van Montana. In de Rocky Mountains was US 2 indertijd grotendeels onverhard, alleen het deel tussen het Glacier National Park en Kalispell was toen geasfalteerd. In 1936 is de route door het Glacier National Park geasfalteerd, en in 1937 was de gehele US 2 oostelijk van Kalispell geasfalteerd. De laatste delen op de High Plains die geasfalteerd werden lagen tussen Shelby en Chester, een deel westelijk van Havre en een kort stuk rond Harlem.

Tegen het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog was nagenoeg de gehele US 2 ook ten westen van Kalispell geasfalteerd, met als uitzondering twee korte stukken in het uiterste westen van Montana. Het duurde tot circa 1950-1951 voordat het grenstraject nabij Idaho werd geasfalteerd.

Later is een circa 20 kilometer lang traject van de US 2 tussen Kalispell en Columbia Falls naar een 2x2 divided highway verbreed. Dit is één van de weinige US Highways in Montana die over 2x2 rijstroken beschikt. Dit is in de eerste helft van de jaren '80 naar 2x2 rijstroken verbreed.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 2.100 voertuigen bij de grens met Idaho, dalend naar 1.400 voertuigen ten oosten van Libby. Bij Kalispell rijden 5.600 voertuigen. Tot Shelby reden 1.400 tot 2.500 voertuigen en 800 tot 1.200 voertuigen tot Havre. Oostelijker ligt de intensiteit op 1.200 tot 1.600 voertuigen, met 1.300 voertuigen op de grens met North Dakota.

Referenties


Interstates en US Highways in de staat Montana

Interstate 15Interstate 90Interstate 94Interstate 115Interstate 315

US 2US 12US 20US 87US 89US 93US 191US 212US 287US 310

US 2.svg U.S. Highway 2

WashingtonIdahoMontanaNorth DakotaMinnesotaWisconsinMichiganNew YorkVermontNew HampshireMaine

US 202.svg US 302.svg