US 2 in North Dakota

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
US 2
Begin Williston
Einde Grand Forks
Lengte 359 mi
Lengte 578 km
Route

Montana

Williston

Stanley

Minot

Rugby

Churchs Ferry

Devils Lake

Grand Forks

Minnesota

De US 2 is een US Highway in de Amerikaanse staat North Dakota. De weg vormt een lange oost-westroute door het noorden van de staat, parallel op een kilometer of 100 van de grens met Canada. De route verbindt een aantal grotere plaatsen zoals Williston, Minot en Grand Forks. De route is 578 kilometer lang, waarvan 370 kilometer met 2x2 rijstroken is uitgebouwd.

Routebeschrijving

De US 2 in Devils Lake.
De 2x2 US 2 bij Devils Lake.

Ten westen van Williston steekt de US 2 in Montana vanuit Wolf Point de grens met North Dakota over. Dit gebied is vlak en bestaat uit een mix van prairies en weilanden. Na een kilometer of 25 voegt de US 85 uit Belle Fourche in en begint een dubbelnummering van 30 kilometer langs Williston. Dit gedeelte is uitgebouwd met 2x2 rijstroken, Williston is met afstand de grootste stad in het westen van North Dakota en een belangrijk centrum van de olie-industrie. De weg slaat hier naar het noorden af, weg van de Missouri River en zo'n 20 kilometer ten noorden van Williston slaat de US 2 naar het oosten af en gaat de US 85 verder naar Foruna aan de grens met Canada. De US 2 is daarna enkelbaans en begint aan een 180 kilometer lange route naar Minot, de volgende wat grotere plaats. Dit gebied bestaat uit eindeloze prairies en weilanden met vrijwel geen bos. Hoogteverschillen zijn er alleen in de vorm van ondiepe rivierbeddingen. Even voor Minot voegt de US 52 uit Weyburn, Saskatchewan in, waarna een dubbelnummering van een kilometer of 20 naar Minot begint. Dit deel telt ook 2x2 rijstroken, vanaf hier is de rest van de route met 4 rijstroken uitgevoerd. Men komt hier door het dal van de Mouse River.

Minot is voor North Dakotaanse begrippen een grote stad met 35.000 inwoners. Men kruist hier de US 83 ongelijkvloers. De US 83 komt uit de hoofdstad Bismarck, 170 kilometer zuidelijker en loopt naar de grens met Canada in een dunbevolkt gebied. Aan de oostkant van Minot slaat de US 52 af richting Jamestown in het zuidoosten, 275 kilometer verder. Ten oosten van Minot is de US 2 een 2x2 hoofdweg met vluchtstroken, maar met gelijkvloerse kruisingen vanwege de onbelangrijkheid van de meeste aansluitingen en het rustige verkeersbeeld. De volgende grotere stad is Grand Forks en ligt 340 kilometer oostelijker. Men passeert weer door prairies met een paar rivierdalen, en af en toe kruist men wat zijwegen. De grotere plaatsen op de route naar Grand Forks zijn Rugby en Devils Lake, maar tellen minder dan 5.000 inwoners en zijn niet meer dan dorpen. Regelmatig liggen er meertjes langs de weg, maar bossen komen hier nog niet voor. In Churchs Ferry kruist men de US 281. Na het grote dorp Devils Lake volgt nog 140 kilometer naar Grand Forks, met ruim 50.000 inwoners de tweede stad van North Dakota. In Grand Forks volgt de aansluiting met de Interstate 29. Daarna komt men door Grand Forks,en volgt de grens met Minnesota. De US 2 in Minnesota verloopt dan verder naar Bemidji en Duluth.

Geschiedenis

De US 2 werd in 1926 gecreëerd. Afgezien van een kleine aanpassing in Minot is de US 2 in South Dakota niet wezenlijk gewijzigd. In Minot is een bypass gebouwd, waarover de US 2 geleid werd. De oude route door Minot is thans een business route.

De US 2 is later opgewaardeerd naar een 2x2 divided highway. De eerste aanzet hiervoor begon al in de jaren '60. Het eerste deel dat verdubbeld werd naar een vierstrooks weg was het oostelijk deel tussen Minot en Grand Forks, dat tegen de jaren '80 al bijna volledig vierstrooks was. Het laatste deel van dit stuk werd in 1996 verdubbeld. Het deel tussen Williston en Minot is beduidend later naar 4 rijstroken verbreed, namelijk pas na 2005. Het grootste deel is pas tussen 2010 en 2012 naar 4 rijstroken verdubbeld. Alleen de westelijkste 10 kilometer ten westen van Williston is niet naar 4 rijstroken verbreed.

Verkeersintensiteiten

Met de enorme toename van de olieproductie in de Bakken Formation in het noordwesten van North Dakota is het verkeer in deze regio sterk toegenomen, tussen 2006 en 2013 verdubbelde het verkeer in de regio Williston. De groei was beperkter ten oosten van Minot.

Dagelijks rijden 3.000 voertuigen op de grens met Montana, daarna snel stijgend naar maximaal 30.000 voertuigen in Williston. De route van Williston tot Minot verwerkt 7.500 tot 10.000 voertuigen per dag, tussen Minot en Devil's Lake 2.500 tot 4.000 voertuigen, en tussen Devil's Lake en Grand Forks 3.500 tot 6.500 voertuigen, piekend op 12.000 voertuigen bij Grand Forks.

Referenties


Interstates en US Highways in de staat North Dakota

Interstate 29Interstate 94Interstate 194

US 2US 10US 12US 52US 81US 83US 85US 281

U.S. Highway 2

WashingtonIdahoMontanaNorth DakotaMinnesotaWisconsinMichiganNew YorkVermontNew HampshireMaine