US 2 in Vermont

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
US 2
Begin Rouses Point
Einde Lancaster
Lengte 152 mi
Lengte 244 km
Route

New York

Burlington


Burlington - Montpelier:


Montpelier

St. Johnsbury

New Hampshire

De US 2 is een US Highway in de Amerikaanse staat Vermont. De weg vormt een oost-westroute door het noorden van de staat, vanaf de grens met de staat New York in het grote Lake Champlain via Burlington en de hoofdstad Montpelier naar de grens met New Hampshire bij Lancaster. De route is 244 kilometer lang.

Routebeschrijving

De US 2 in New York komt via de Rouses Point Bridge de staat Vermont binnen, en steekt hier het Lake Champlain over, een groot meer. Men bevindt zich hier op ruim een kilometer van de grens met Canada. Bij Alburg buigt de weg naar het zuiden af, en begint aan een route naar het zuiden over diverse (schier)eilanden van het Lake Champlain. Bij de monding van de rivier de Lamoille komt de weg weer op het vasteland, en kruist vlak daarna de Interstate 89, de snelweg vanaf Burlington naar Montreal. Direct daarna voegt de weg in op de US 7, die vanaf Montreal komt. Het gebied begint dan al wat heuvelachtiger te worden, maar kent nog vrij weinig bos. Men komt dan bij Burlington, met 39.000 inwoners de grootste stad van Vermont. Eromheen ligt een stedelijk gebied met in totaal 200.000 inwoners, gelegen aan het Lake Champlain. Men steekt hier de rivier de Winooski over, en men komt dan door het centrum van Burlington. De weg slaat dan naar het oosten af, en komt langs de luchthaven van Burlington, waarna de weg een parallelle route langs de Interstate 89 naar het oosten volgt. In de verte zijn al wat hogere bergen zichtbaar, maar het gebied rondom de weg is glooiend. Men kruist de I-89 enkele malen. Het hoogste punt dichtbij ligt op zo'n 1200 meter. Het gebied kent dan ook fors meer bos. Na zo'n 60 kilometer bereikt men Montpelier, de hoofdstad van de staat, en telt 8.000 inwoners.

In Montpelier buigt de I-89 naar het zuiden af, richting White River Junction en Concord in New Hampshire, maar de US 2 blijft een oostelijke richting volgen. Hier begint tevens de US 302, de weg naar Littleton in het oosten. De US 2 buigt dan iets af richting het noordoosten, en loopt door heuvelachtig en bebost gebied, het rustige platteland van Vermont. Er volgen dan ruim 50 kilometers tot St. Johnsbury, de laatste grotere plaats in Vermont. Men kruist hier de Interstate 91, de snelweg vanaf Springfield in Massachusetts richting Sherbrooke in Canada. In St. Johnsbury, een stadje met een paar duizend inwoners, kruist men ook de US 5, die parallel aan de I-91 loopt. De weg loopt daarna verder door de beboste heuvels naar het oosten, door de noordoosthoek van Vermont, het dunstbevolkte deel van de staat. Bij Lancaster steekt de weg de rivier de Connecticut over, tevens de grens met New Hampshire. De US 2 in New Hampshire gaat dan verder richting Bangor in Maine.

Geschiedenis

De US 2 werd in 1926 gecreëerd en begon destijds in Alburgh. In 1930 werd de route een paar kilometer westwaarts verlengd tot net in de staat New York. De US 2 is tussen Burlington en Montpelier tussen 1960 en 1962 vervangen door de openstelling van de I-89.

Verkeersintensiteiten

Referenties


Interstates en US Highways in Vermont

Interstate 89Interstate 91Interstate 93Interstate 189

US 2US 4US 5US 7US 302

U.S. Highway 2

WashingtonIdahoMontanaNorth DakotaMinnesotaWisconsinMichiganNew YorkVermontNew HampshireMaine