US 30 in Nebraska

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
US 30
Begin Pine Bluffs
Einde Blair
Lengte 452 mi
Lengte 727 km
Route

Wyoming

Kimball

Sidney

Chappell

Ogalalla

Sutherland

North Platte

Gothenburg

Cozad

Lexington

Elm Creek

Kearney

Grand Island

Central City

Columbus

Schuyler

Fremont

Blair

Iowa

De US 30 is een US Highway in de Amerikaanse staat Nebraska. De weg vormt een oost-westroute door het midden en zuiden van de staat en loopt voor een aanzienlijk deel parallel aan de Interstate 80 en de Platte River. De weg doet diverse belangrijkere plaatsen aan onderweg en is 727 kilometer lang.

Routebeschrijving

Western Nebraska

De US 30 op de grens met Wyoming.

Ten westen van het dorp Bushnell steekt de US 30 in Wyoming de grens met Nebraska over en verloopt dan op korte afstand van de Interstate 80 naar het oosten. De weg verloopt hier op zo'n 1.500 meter hoogte, maar echte hoogteverschillen zijn er niet, het landschap is licht glooiend en boomloos; de High Plains. Men kruist relatief weinig wegen doordat de omgeving erg dunbevolkt is. In Kimball kruist men de State Route 71 naar Scottsbluff, die als 2x2 hoofdweg is uitgevoerd. De weg volgt dan een ondiep dal van de Lodgepole River. Men bereikt dan Sidney, een klein plaatsje waaar de US 385 uit Chadron in het noorden van de staat samen gaat lopen met de US 30. De afstanden zijn groot en bij Chapell slaat de US 385 af richting het zuiden, naar Julesburg in Colorado.

Vanaf Big Springs loopt de weg parallel aan de South Platte River. Men komt langs het plaatsje Ogallala, waar de US 26 uit Scottsbluff eindigt. De weg vervolgt dan de lange route naar het oosten, op korte afstand van I-80, die aan de andere zijde van de rivier ligt. Men bereikt daarna het stadje North Platte, het eerste wat grotere plaatsje op de route met 24.000 inwoners, voor Nebraska-begrippen een belangrijke stad. Men kruist hier de US 83. De weg buigt dan wat af naar het zuidoosten waarna de rivieren South en North Platte samen de Platte River vormen. De Interstate 80 verloopt daarna ook op de noordoever van de rivier. In dit gebied is steeds meer landbouw, met name door cirkelirrigatie. In Lexington eindigt de US 283 uit Dodge City op de US 30.

Eastern Nebraska

De US 30 nabij Kearney.

De weg en omgeving beginnen langzamerhand sporen van beschaving te geven. Er zijn meer boerderijen en dorpjes langs de weg, en af en toe al wat bomen. Bij het dorp Elm Creek kruist men de US 183. Men is dan ondertussen al zo'n 900 meter onmerkbaar gedaald en de weg buigt dan weer iets naar het noordoosten af. Men bereikt dan de stad Grand Island, de grootste stad in het centrale deel van Nebraska. Hier verlaat de US 30 de samenloop met de Interstate 80, die naar Lincoln en Omaha verloopt. Men kruist hier de US 281. De weg blijft wel de loop van de Platte River volgen, meer richting het noordoosten. Veel plaatsen liggen er nog niet onderweg, de meeste plekken zijn kleine dorpjes.

De weg kent veel lange rechte stukken en is erg monotoon. Men bereikt daarna het stadje Columbus. Hier kruist men de US 81, de 2x2 hoofdweg vanaf York naar Norfolk in het noorden. De US 30 telt dan zelf ookeen klein stuk 2x2 rijstroken terwijl de weg naar het oosten verder gaat. Men bereikt dan het stadje Fremont. Hier ligt een bypass. Tevens kruist men hier de US 77. Ook begint hier de US 275, die naar Omaha verloopt. De weg verloopt dan nog wat verder naar het oosten, ten noorden van Omaha langs en bereikt dan het brede dal van de Missouri River. Het laatste plaatsje voor de grens is Blair, waar men de US 75 kruist. Daarna steekt de weg de Missouri River over, tevens de grens met Iowa. De US 30 in Iowa gaat dan verder richting Ames.

Geschiedenis

De US 30 in het westen van Nebraska.

De voorganger van de US 30 in Nebraska is de historische Lincoln Highway, één van de eerste transcontinentale wegen door de Verenigde Staten. Deze route liep vanaf Times Square in New York City tot Lincoln Park in San Francisco en volgde in Nebraska de Platte River en North Platte River. Westelijk van Omaha waren destijds eigenlijk geen voorzieningen voor reizigers, en werd aanbevolen on campingspullen mee te nemen om te overnachten.

De US 30 werd in 1926 gecreëerd en volgde eigenlijk de volledige Lincoln Highway door Nebraska. Oorspronkelijk was er in het oosten van Nebraska ook de US 30A, die de huidige State Route 92 volgde via Omaha. Op 5 november 1935 werd een ceremonie gehouden ten westen van North Platte waarin gevierd werd dat de laatste kilometer van de Lincoln Highway (US 30) geasfalteerd werd, waarmee de Verenigde Staten eindelijk zijn eerste transcontinentale geasfalteerde wegverbinding had. Het deel ten westen van Grand Island is tussen 1964 en 1974 vervangen door de parallel lopende Interstate 80, waardoor de US 30 hier geen belang meer heeft voor doorgaand verkeer. Tussen Omaha en Grand Island reist het meeste verkeer via de zuidelijker gelegen I-80, maar is de US 30 nog steeds een verbinding van bovenregionaal belang.

Vanaf 2016 is 40 kilometer van de US 30 tussen Fremont en Columbus naar 2x2 rijstroken verbreed.[1] In 2019 kwam de verdubbeling tussen Rogers en Schuyler gereed. Op 11 mei 2021 opende de eerste fase van de bypass van North Bend.[2] In 2024 was de verdubbeling van de US 30 voltooid.[3]

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 400 tot 1.000 voertuigen op het westelijk gedeelte langs de I-80. Dit aantal blijft vrij laag, doordat de I-80 het doorgaande verkeer verwerkt. Tussen Kearney en Grand Island is de weg wat drukker met 4.000 voertuigen per etmaal. De route naar Columbus telt zo'n 2.000 tot 4.000 voertuigen, en 5.500 naar Fremont.

Referenties

Interstates en US Highways in de staat Nebraska

Interstate 80Interstate 180Interstate 480Interstate 680

US 6US 20US 26US 30US 34US 73US 75US 77US 81US 83US 136US 138US 159US 183US 275US 281US 283US 385

Omaha

U.S. Highway 30

OregonIdahoWyomingNebraskaIowaIllinoisIndianaOhioWest VirginiaPennsylvaniaNew Jersey